Oglas
· · Komentari: 0
VEROVANJA

Da li znate ko su VELES, LADA i SVAROG? Zaboravljeni likovi prošlosti (FOTO/VIDEO)

Upoznajte se sa najpoznatijim staroslovenskim božanstvima.

1620375786_Untitled.png
FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Zlatno doba
Oglas

U istorijskim izvorima nema autentičnih podataka o staroslovenskim božanstvima i jedini izvori su stare legende, verovanja i pesme.

Kod Južnih Slovena nisu do sada arheološki potvrđena svetilišta ni idoli,a u istorijskim izvorima se ne pominje ni sveštenstvo niti ima podataka o kultovima i ritualima,mada se zna da su žrtve prinosili bogovima samo kao molitvu za svoj spas.

Nakon dolaska hrišćanstva, staroslovenske bogove zamenjuju sveci, pa tako Perun postaje Sveti Ilija, a Veles - Sveti Vasilije.

Panteon bogova drevnih Slovena

Tvorac je Rod i on se tretira kao vrhovno božanstvo.

Pročitajte još: Pronađene MISTERIOZNE građevine u Saudijskoj Arabiji - Starije i od egipatskih piramida! (FOTO/VIDEO)

Perun se spominje kao vladar sveta. On je bog groma i neba i ukazuje na gromovnika i na boga uništitelja  pa mu je zato pripisan i uticaj na prirodne nepogode, ali je poznat i po tome što je vezan za pravdu. On kažnjava zle i neposlušne i zatvara im nebeska vrata. Za izvršenje kazne naješće koristi munju. Interesantno je da je nakon dolaska hrišćanstva, Perunovu ulogu preuzima Sveti Ilija.

Ladarice
Ovaj običaj je opisao Vuk Karadžić. Na praznik Svete Trojice se okupi grupa mladih devojaka od kojih je jedna obučena kao kraljica, druga kao kralj, a treća kao barjaktar. Kraljica seda na stolicu a oko nje ostale devojke igraju kolo. Tako ladarice idu od kuće do kuće tražeći devojke za udaju.

Lada je boginja ljubavi,lepote i plodnosti. Po verovanju starih Slovena ona živi u drugom svetu zvanom Irij do proleća, kada se budi noseći sa sobom proleće. Lada se predstvalja kao devojka duge zlatne kose u koju je katkad upleten venac od žitnog klasja, što simbolozuje njenu funkciju božanstva plodnosti čineći je tako aspektom Majke Vlažne Zemlje.

Svarog je zemaljsko božanstvo. Slavljen je u vreme setve i žetve i bio je zaštitnik stočara i ratara. Svarog je posedovao i veliki kovački čekić. Takođe, Svarogovo kultno mesto bilo je i ognjište i uz njega su se često vršili obredi posvećeni Svarogu.

Pročitajte još: ISPIRANJE ZLATA u Peku - Treba vam samo lopata, ispitak i sreća! (VIDEO)

Jarilo i Morana- U noći Nove godine Perunu je rođeno dvoje dece: sin Jarilo, bog plodnosti i vegetacije i kći Morana, boginja prirode i smrti. Sunce (Morana) i Mesec (Jarilo) postali su njihova obeležja. Veruje se da je Veles oteo Jarila i odveo ga u podzemni svet da ga odgaja kao svog sina. Početkom proleća, Jarilo se vraća u svet živih, zaljubljuje u svoju sestru i njihovo venčanje donosi plodnost i izobilje.  Stari sloveni su verovali hladnoća,sneg,led i smrt dolaze od Morane pa je u nekim krajevima postojao običaj spaljivanja lutke koja predstavlja Morenu ili Baba Jagu, kako su je još zvali, u znak da je prošla zima.

Venčanje brata i sestre, Jarila i Morane označavalo period izobilja i plodnosti.

Veles ili Volos je slovenski bog polja, pašnjaka i šuma odnosno useva, stoke i životinja (divljih). NJegov životinjski pandan je medved, dok je u hrišćanstvu njegovu ulogu preuzeo Sveti Vasilije. Ima nekih autora koji u njemu vide i slovenskog boga podzemnog sveta, a neki mu pripisuju i zaštitu poezije. Po njemu je nazvan jedan od najkontroverznijih spisa iz oblasti stare slovenske vere poznat kao Velesova knjiga.

Pročitajte još: Danas naberite KOPRIVU i uradite OVU stvar - Običaj na Đurđevdan koji donosi zdravlje vašoj deci! (VIDEO)

Svetovid je četvoroglavi bog rata koji sve vidi i leči. On je sveti i snažni Vid koji vidi (vidovitost), zna (proriče sudbinu), svetli i vedri, sveti je vitez i plodonosni ratnik. Svetovida je prilikom pokrštavanja nasledio Sv. Vid, a posle Kosovske bitke Sv. Knez Lazar. Kao ratničkog boga, njegove atribute su nasledili Sv. ratnici Dimitrije, Nestor, Sv. Đurđić i Sv. Kuzman i Damnjan. Od svih slovenskih božanstava najviše je ostalo pisanih podataka o Svetovidu u hronikama katoličkih misionara prilikom pokrštavanja Slovena.

Morana je bila omražena boginja kod starih Slovena, dok je njena suprotnost, Vesna, bila jedna od omiljenih bogova.
Pesma o Perunu
Da zarosi sitna rosa,oj dudula mili Bože!Oj Ilija daj Bože daj!Oj Ilija moj Perune!Daj Bože daj, daj Ilija daj!

Vesna je bila boginja proleća i mladosti. Ona je označavala početak proleća, rađanje prirode  i kraj zime koju stari sloveni nikako nisu voleli. Vesnu su Sloveni doživljavali kao mladu i lepu devojku u beloj haljini,okićenu vencima i kosom ukrašenom cvetnim zvonima.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas