Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Мистерија имена Сорбона, чувеног универзитета у Паризу: Да ли је добио је име захваљујући Србима?

На Сорбони су студирали Станислав Винавер и Милан Ракић. Сербона је била богиња над богињама, коју су славили Срби.

1613132704_Depositphotos_145368845_s-2019.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Сербона је била изузетно поштована богиња античког света, имала је најчувенији храм. Славили су је Срби, а и Грци и Римљани. Сваки народа је славио под другим именом. Грци су је називали Артема и важи за прегрчко божанство. Каријатиде које носе венац од прућа на глави су плесачице у част Сербоне.

Прочитајте још: ДРЕКАВЦИ и санђаме у ЛАПОВУ: Стигао је гласник кнеза ЛАЗАРА и невеста је постала УТВАРА

Универзотет Сорбона, у срцу париског Латинског кварта, основан је 1253. године. Према једној теорији универзитет је добио име по оснивачу Роберту од Сорбона, капелану Сент Луиса. Међутим, према другом извору, универзитет је добио назив према богињи Сербони, заштитници живота и симболу вечитог кретања Сунца и Месеца.

Паредо и пареда
У античко време сваки бог је имао своју женску пратиљу. Она је била  његова пареда, упоредно божанство. Пареда је српска реч коју су употребљавали и други антички народи како би означили  божански пар: пареда или паредо.
Сербон је штитио владарски сталеж.

Наиме, Бог Сербон је био један од врховних богова код Срба, а уједно је био и заштитиник владарског и ратничког сталежа. Сербон је имао своју пареду - Сербону.

Сербона је штитила живот, плодност, природу.

Сербон и Сербона су били божански пар који су симболисали дан и ноћ: Сербон Сунце, а Сербона Месец.

Прочитајте још: Сељак је ископао ЧИНИЈУ и свима је било јасно да је ВЕОМА СТАРА, а онда је уследио ШОК и питање: КАКО ЈЕ СТИГЛА ОВДЕ?

Мистерија имена Фото: Депозит

Богиња Сербона је штитила живот, плодност, природу, животиње, растиње. Називана је мајка, бабица и дадиља. Она регулише лов на дивље животиње и у тој улози председава лову и ловцима. Сербона штити дивљач и земљу.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИГЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Познати парови
Парови су били: Адонис и Афродита, Хера и Зевс, Изис и Серапис, Селена и Ендимон,  Кева (Кибела) и Атис, Деметра и Триптолем...

Професор Јован Деретић Обележја ове богиње су крст са четири "с". To су, уствари, четири млада полу Месеца. Често се налази и свастика, симбол кретања сунца. Сербона је Месец, а Сербон је Сунце. Кад Сунце зађе – Месец изађе и обратно.

Најстарији кип Сербоне је пронађен у Подунављу.

Добро је позанто да је млади Месец је симбол плодности и због тога Сербона штити жена и рађања. Херодот је писао да су  жене из Тракије и Пеоније приносиле жртву Царској Сербони.

Прочитајте још: "Свевидеће око" је ДОКАЗ: Међу нама су ПОСМАТРАЧИ и то је разлог зашто нас ВАНЗЕМАЉЦИ ОТИМАЈУ

Најстарији кип Сербоне је досад пронађен је од печене глине из Подунавља ии трећег миленијума пре наше ере. И чувени археолог Артур Еванс је нашао на Криту кип Сербоне из другог миленијума пре наше ере, а има два лава .

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas