Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет најлепших пролећних женских имена: Симболишу лепоту и префињеност

Одабир имена за дете један је од најслађих али и најодговорнијих послова родитеља.

1648035938_girl-g80b5f8814_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Име је печат који ће носити целог живота, и битно је добро размислити приликом избора.

Ако очекујете пролећну бебу, доносимо вам неколико предлога којима је као инспирација послужило управо ово дивно годишње доба - пролеће.

Ирис

Претпоставља се да име Ирис води порекло из старо-грчког језика, те да потиче од имена митолошке богиње Ириде, или пак од имена "божије гласнице" Ирис, која се као свој лични "симбол" има дугу.

У слободном преводу, име Ирис има значење – "она која је срећна"; "она која је гласник Бога"; "особа која је лепа као цвет"; "она која је радосна и светла као дуга"; "жена која плени лепотом"; "особа која је обасјана свим дугиним бојама"; "дуга"; "боја"; "срећа".

Прочитајте још: "НОСИ ДУБОКУ СИМБОЛИКУ": Изабрана НАЈЛЕПША реч у српском језику и заиста оставља утисак

Љиљана, Лили

Етимолози сматрају да је име Љиљана, потекло од именице "љиљан", а која означава назив цвета, а пре свега из тежње родитеља да својој женској деци надену име које је лепо, нежно и љупко.

Женско име Љиљана се новорођеним девојчицама даје пре свега због жеље родитеља да оне буду "лепе као цвет"; "љупке и нежне као латице љиљана"; "префињене"; "отмене"; "љубазне"; "особе које су благе и племените", или "све оне женске особе које пак јако лепо зраче унутрашњом и скривеном лепотом".

Невена

Претпоставља се да име Невена, води порекло од имена цвета, тачније биљке невен, а који спада у ред лековитог биља, па осим тога што се име даје да би деца била лепа и нежна као цвет, веровање је да се име раније давало и како би женска деца била увек здрава; јака и чила.

Његово "пренесено" значење би могло да буде и неко од следећих – "она која је лепа и нежна као цвет"; "она која је здрава и пуна живота"; "жена која зрачи енергијом и која је живахна"; "она која је увек млада"; "она која никада неће остарити (духом)"; "она која је оличење лепоте и среће"; "она која је једра и никада не болује".

Прочитајте још: 10 НАЈЈАЧИХ СУЈЕВЕРЈА: Ево због чега је добар знак ако вам на пут изађе ЦРНИ ПАС

Весна

Женско име Весна је пореклом из старо-словенске групе језика, и претпоставља се да је име пак и потекло од имена словенске богиње пролећа, Весне или пак да је "изведено" из речи "весник", а у значењу онај који најављује или оглашава долазак пролећа; радости и сунца.

Значење имена Весна, по правилу се односи на ону женску децу која су – "рођена да донесу или срећу или радост"; као и на "ону децу која су весници пролећа"; "ону децу која су оличење топлине и светлости"; "на децу која су срећна; ведра; раздрагана; полетна; ведрог духа и чистог срца".

Маја

Значење имена Маја, компликовано је дефинисати, али се обично оно преводи у зависности од "изворног" језика, као и од неке земље у којој је дато име "тада" највише заступљено, или пак на основу неких веровања која још увек нису баш искорењена.

Верује се стога, да се име Маја или Маиа, даје обично женској деци која су рођена у календарском месецу мају.

БОНСУ ВИДЕО

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas