Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
ПРОКЛЕТСТВО

У БАНАТУ и данас препричавају ЗЛО које се догодило: МЛАДИЋ је ТРЧАО према кули, а БЕСНИ ПСИ су га стизали (ФОТО)

Властелин је био згрожен ћеркином љубављу према лепом глумцу и видео је да има "проблем".

1601971589_glavna2.jpg
Фото: А. М.
Oglas

У Ечкој, у парку испред дворца Лазаревих, од раног јутра је врило, јер су глумци, путујуће глумачке дружине Јове Чизмића, спремали представу. Постављали су импровизовану бину крај фонтане. Ту ће, према договору са спахијом, боравити и неколико вечери играти представу. Пажњу спахијиних ћерки, посебно најмлађе, највише је привукао млади, лепушкасти глумац, а опасност је приметио и отац.

Сви су убијени
Имање и дворац је 1870. године откупио гроф Феликс Орнонкур и до 1899. године реновирао и осмислио парк. Ово је био најпозантији аристократски ловачки каштел у којем су боравили принц Рудолф, Франц Фердинанд, а касније и краљ Александар Карађорђевић. Нико од њих није умро природном смрћу.

Јерменски трговац и властелин Лазар Лукач је на лицитацији 1781. године у Темишвару купио пустару Ечку, изградио цркву и основао насеље. "Каштел" је подигао син Агоштон Лазар, а отварање је било спектакуаларно! Свирао је Франц Лист, а међу 300 званица је био чувени гроф Естерфахи, најбогатији властелин Угарске.

Прочитаје још: Зашто дајемо ПОКОЈНИКУ 40 дана? Фантомски ДНК доказује ПОРЕКЛО човека које ће многе УПЛАШИТИ

Поменути властелин је, схватајући коликоје ћерка очарана глумцем, одмах после представе позвао Јову Чизмића, вођу трупе, исплатио новац и наредио да покупе своје ствари и оду са имања.

Бесни властелин је пустио псе на глумца!

Трупа је отишла, али је млади глумац остао. Крио се на имању у густој шуми и састајао са лепом ћерком. Једне вечери љубавнике је угледао властелин и псутио псе на младића. Глумац је трчао, али успео је да побегне до куле, преко пута замка, где су га пси стигли и живог растргли. Девојка је дуго је боловала и никада се није удала.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

На овом месту су пси растргли глумца Фото: А. М.

Без обзира што нико не памти имена глумца и лепе ћерке, злослутна кула и данас стоји преко пута каштела. Ту се и данас окупљају чопори паса луталица који реже и терају све који би јој се приближили, као да још чувају душу несрећног младића.

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

Унутрашњост куле Фото:А.М.

Несрећама у каштелу ту није крај. Михаљ је био млађи Лукачев син, али свадљив и ни приближно успешан као брат Агоштон. Живели су заједно на имању, али је Михаљ био љубоморан на брата. Једне ноћи је из чисте обести, Михаљ је са пријатељима дошао у Ечку и украо неколико грла. Агоштон је, да ли грешком или из беса, убио брата. Иако се покајао, брату подигао споменик и тело пренео у породичну цркву - брука је остала заувек!

Трећи син је погинуо у двобоју у дворцу у Елемиру

Није среће имао ни трећи син Лукача Лазара. Јанош је, такође, умро несрећном, али романтичном смрћу. Наиме, Јанош се борио за част даме, у  у дворцу крај Елемира, и страдао је у двобоју. Ни овај дворац није после тога видео срећне дане, већ је пропадао и банке су односиле циглу по циглу на име дугова...

Прочитајте још: Знате ли зашто поштоваоци Достојевског купе каранфил и изађу на трећој станици, код манастира Александар Невски?

Фонтана у парку Фото: А.М.

Ловачки дворац је током целог 19. века био стециште аустроугарске аристрократије која је овде долазила да се лови, да се забавља, пије... Међу гостима је био и сам Франц Фердинанд. Последњи пут, само два дана уочи убиства у Сарајеву, 28. јуна 1914. године. Овде се и тајно оженио, а брак је склопио у оближњој католичкој цркви, задужбини Лазаревих.

Франц Фердинанд је овде броавио два дана пре убиства у Сарајеву.

Пре Франца Фердинанда овде је долазио и Рудолф, син Фрање Јосифа који се касније обесио у дворцу недалеко од Беча. После Франца Фердинанда злсорећна судбина задесила је и краља Александра који је, такође, био гост.

Прочтиајте још: По наређењу тајних сила ЦАР је ЖРТВОВАН: Црква тврди да су РОМАНОВИ убијени на РИТУАЛАН НАЧИН

Парк се и данас одржава Фото: А. М.

Управо је оближња Царска бара по крунисаним главама и добила име. Од дворца је удаљена неколико километара, а чине је три мочваре: Тигањика, Перлеска и Царска бара.

Прочитајте још: Округла и обла ОСТРВА у Атлантику и Пацифику се ПОЈАВЉУЈУ и НЕСТАЈУ, а све се ПРЕПРИЧАВА

Алиса Харлокурт, последњи потомак породице Лазар, каштел је напустила 1945. године и отпутовала у Америку. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas