· · Коментари: 0
Исхрана

Оно си што једеш! Научници ексхумирали тела ПЛЕМИЋА и упоредили са нама - резултати НЕВЕРОВАТНИ

Научници су пронашли остатке данских и италијанских особа из средњег века, радећи на истраживању разлика између племићких породица и обичних људи

1594978675_anatomical-2261006_1920.jpg
Фото: Пиxабаy

Тим је узео узорке од 69 појединаца ексхумираних са гробља у потрази за елементима у траговима и тешким металима костима који откривају детаље те особе у исхрани током живота.

Прочитајте још:  Ко се крије иза БАЈКЕ Снежана и седам патуљака? Прича девојке по којој је настала СТРАШНИЈА је од оне коју сви знамо (ВИДЕО)

Откривено је да племићке породице имају више олова у костима, јер су пиле вино које садржи оловне соли и живу, што се сматрало скупим лечењем лепре и сифилиса. Мање стронцијума и баријума такође је примећено у костима племића у поређењу са костима мање имућних, што значи да су јели више животињског меса.

Фото: Пиxабаy

Студију су спровели истраживачи са Универзитета Јужна Данска, који су прикупили 84 узорка са бедарене стране кости покојника из 1600-их. Тим је користио остатке појединаца сахрањених у две приватне капеле - једној која се налази у граду Свендборг у Данској, а друга у Монтели у Италија.

Оба гробна места била су из капеле у којима су обични мештани били сахрањени. Професор археометрије, Каре Лунд Расмусен рекао је да су очекивали да ће пронаћи заједничке особине две различите друштвене класе и да су у томе делимично успели, али да су такође пронашли сличности и разлике које нису повезане са социјалним статусом.

Тим је тражио специфичне елементе и тешке метале у костима: стронцијум, баријум, олово, бакар и живу. Читаво ово истраживање открива информације о исхрани неке особе и ономе што су уносили док су били живи. Мање стронцијума и баријума пронађено је у костима племићких капела у поређењу с костима из ходника клаустра, у којима су становници били сахрањени.

Нижи нивои су јели више животињског меса, јер је оброк био скупљи и у Данској и у Италији од каше која је била основно средство за мештане. Тим је утврдио да је ниво бакра у италијанским узорцима већи од оних из Данске.

 То се може објаснити чињеницом да Данци нису припремали храну у бакреним лонцима и посудама - и обрнуто, да су Италијани то марљиво радили, без обзира на њихов социјални статус - објаснио је Расмусен.
Фото: Пиxабаy

Италијани су користили бакарне саксије, ножеве и кашике и због тога је ниво бакра био 21 пута виши код Италијана, него код Данаца. И данска и италијанска племићка породица имале су више кости у односу на мање имућне - Данци нешто више од Италијана.

- Високе концентрације олова указују на висок социјални статус. То смо видели и из других студија - напоменуо је научник. 

Расмусен је раније показао да би стари Римљани и богати Немци и Данци у средњем веку могли да буду мање или више трајно болесни  због тровања оловом услед конзумирања превише хране и пића које су садржале олово. Такође, откривен је висок ниво живе у италијанским племићима, јер је она коришћена као лек за лечење болести попут лепре и сифилиса, као и да ниједан костур није садржао живу у себи.

Прочитајте још:  У овој цркви се налази ПУПАК СВЕТА и тајна врата која ће се отворити СУДЊЕГ ДАНА

У Данској је дистрибуција живе била равноправнија: - Чини се да су обе друштвене групе у Данској имале једнак приступ лековима који садрже живу. Међутим, ниједан од њих није имао нарочито висок ниво - рекао је Рсмусен.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.