· · Коментари: 1
ПРЕДСКАЗАЊА

"Митар је видео БЕЛОГ ПСА, опалио метак и угледао ПРАХ - убрзо је сазнао да му је СИН УМРО"

Левач је предео препун прелепих крајолика, шума и чудноватих извора, а богат је и разним предањима и причама о мистичним догађајима.

1598270015_RekovacMileva-Blagojevic-Z.-Gligorijevic--1-.JPG
Фото: З. Глигоријевић

Мештани кажу да је некада било много видовитих људи и жена које су знале разне бајалице, посебно за децу која су много плакала. Једна од тих прича је о пастиру из Течића, који је живео у колиби изнад села.

Прочитајте још: Мистерија Хртковаца БРУЈИ СРБИЈОМ: После ЗЛАТНЕ КАЦИЦЕ, лопови ПЉАЧКАЈУ римске виле под окриљем ноћи и траже БЛАГО (ФОТО)

Једног јутра други чобанин видео га је на врху високе врбе. Било му је чудно како се уопште попео на њу. Чобанин ни сам није знао како је тамо доспео, чуо неку музику и сву ноћ је ишао за њом.

Весна Благојевић Фото: З.Г.

- Моја покојна свекрва Владанка Јовановић Дана из Бара код Рековца причала ми је да је познавала човека коме су руке и ноге биле изврнуте, који је такође живео у планини, где је чувао стоку - каже Весна Јовановић.

Пастиру су носили храну, јер је био видовит. Видео је Милунику како вади перје из уста...

Понекад су му носили храну, а од када се сазнало да је видовит, жене су ишле да им "гледа". Дана ми је причала да је "видео" покојну Милунику како вади перје из уста, јер је за живота покрала много кокошака. Једној жени из Комарана, која је отишла да га приупита шта ради њена покојна кћерка, рекао је да гори у пламену. "Бог јој је", рекао је мајци, "дао лик који је желео, а ви сте је изменили".

Прочитајте још: ДВЕ године су путовали до СРБИЈЕ, а када је дошла ЦРВЕНА АРМИЈА уништили су ОФИЦИРСКЕ униформе (ФОТО/ВИДЕО)

- Несрећна жена се тек тада сетила да су је нашминкали пре него што су је сахранили - препричава Весна.

Милева Благојевић Фото: З.Г
Свакоме ко је видео те псе умро је неко близак

Сећа се да јој је Дана причала да је устајала рано да би прела тежину и вуну. Једном је испред куће видела два необична пса. Три дана касније јавили су јој да јој је умро рођак. Свекрва јој је причала да се слично догодило и Митру из нашег села. Пошао је у Крушевац по дрва, па га је у повратку  стигла ноћ. Док је пролазио крај неке колибице, видео је белог пса. Није могао да одвоји очи од њега, јер је био веома необичан. Пас се наједном претворио у овцу.

Када је опалио - револвер се претворио у прах!

- "Ма, шта је ово?", питао се и узео револвер и опалио у том правцу, а револвер се распао и када је дошао кући, чуо је да му је умро син који је живео у Крагујевцу - каже Весна.

Прочитајте још: У Београду постоји књига од ЉУДСКИХ КОСТИЈУ и потпис последњег ПРАВОСЛАВНОГ ЦАРА: Ево приче!

Волови су се укопали!
Човек из Пчелица омркао је у воденици. Кад је дошао близу Турског потока, волови су се укопали и никако нису хтели да крену. Само су уплашено дували кроз ноздрве. Човек је натукао шајкачу на чело и прекрстио се три пута. Волови су тек тада кренули.

Њена комшиница Милева Благојевић још увек се стресе од страха када се сети прича свог деде о месту званом Турски поток у близини манастира Липар. Био је то једини пут из Пчелица преко Доње Сабанте за Крагујевац. Ко год би туда прошао, застао би и прекрстио би се. Понеко би застао и крај споменика песника Ђуре Јакшића и читао би његове стихове. Али, ноћу туда нико није смео да прође.

Турски поток је био право место зла...

Бака Милева тврди да се тамо људима свашта "привиђало", јер су у том потоку Турци клали Србе, па се њихове душе, које нису нашле мир, вију по тим дубодолинама.

Прочитајте још: Када је ПУТИН сео на ОВУ СТОЛИЦУ сви су знали да ће бити први човек РУСИЈЕ (ФОТО)

- Деда ми је причао како је један човек прошао крај манастира, прекрстио се, прешао поток и кренуо да се пење на брдо. Када се попео, сео је на пањ да се одмори. Онда је видео како се врхови шумара савијају до земље, а на врху једног је видео потпуно нагог човека. Прецркао је. Умро је после мање од пола године - прича бака Милева и додаје да су чак и дању људи често чули како плаче неко дете.

Бурњаци Милеву научили да плете и преде
Фото: З. Глигоријевић

Бака Милева је имала тешко детињство када се разболео брат Момчило, јер је са оцем Славком морала да ради мушке послове. Зато није научила да плете, нити да преде. Мајка Симка ју је непрестано грдила због тога.

Бурњаци су жуто црне шумске животиње

- Једног дана баба Стана ми је рекла да кад чувам овце у планини сачекам да падне киша, јер тада иду бурњаци, жуто-црне шумске животиње, које много личе на мачиће - сећа се Милева.

Прочитајте још: Био је ОМИЉЕН СРПСКИ ВЛАДАР: Деспот Стефан је СПАВАО ОКОВАН и ноћу ШЕТАО по селу, а разлог се и данас ПРЕПРИЧАВА (ФОТО)

Требало је да пружи руку како би они прешли преко ње и после ће све знати да радим. Бурњаке је виђала по шумама - кад би пала киша само би се коврљали једно преко другог, али је мислила да су мачићи.

- Јој, како су били хладни док су ми прелазили преко руке. И тако десетак пута. Од тада нико боље није умео да преде, ни да плете као ја. Плела сам као машина. Да ли је истина или није, не знам, али мени је помогло - уверљиво ће бака Милева.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.