· · Коментари: 0
МИТОВИ

Коме су звонила звона Нотр Дама и да ли је Драга Машин била трудна? Митови у које Срби верују, а ПОТПУНО СУ ПОГРЕШНИ!

Да ли је краљица Драга у тренутку убиства у ноћи мајског преврата ипак била трудна; зашто нема петокраке на Титовом гробу, да ли је Шарл де Гол мрзео Тита што је убио Дражу?

Depositphotos_2598573_s-2019.jpg
Да ли је Нотр Дам звонио због Косовске битке? Фото: Депозит

Винстон Черчил био је ванбрачни син српског краља Милана Обреновића и зато је презирао краља Петра. Ако Черчил није ванбрачни син краља Милана Обреновића, онда је мрзео четнике Драже Михајловића зато што га је насред Кнез Михаилове, као младог новинара, ишамарао војвода српске краљевске војске Војислав Танкосић, незадовољан текстом који је Винстон написао о Србима...”

Прочитајте још: „Јоване, зар не желиш да се српска тробојка прва завијори на Марсу?“ Тесла је пре 128 година тајно дошао у Србију са ЗАДАТКОМ

Овако бисмо могли у недоглед. На другој страни, свакако да је и митове не само могуће, већ и потребно  одвојити оне који већ на први поглед делују нереално од оних који су постали део народног наслеђа, које се стално допуњава новим примерима.

Историчар Дејан Ристић
Фото: Youtube/ screenshot Dejan Ristić

Коме су звонила звона Нотр Дама?

У књижарама се недавно појавила и књига “Митови српске историје” историчара Дејана Ристића, који пред читаоцима демистификује 20 традиционално митологизираних догађаја из нашег наслеђа, постављајући код сваког од њих јасну границу између историјске стварности и традиције.

Србија има 20 великих митова.

Да ли су звона Нотр Дама одјекивала због победе Срба на Косову пољу; где је сахрањен деспот Стефан; да ли је Стефан Немања јео златним виљушкама; где су главе кнеза Лазара и Карађорђа; да ли је Марко Краљевић јунак или турски вазал; да ли је Вук Бранковић издајник; да ли је краљица Драга у тренутку убиства била трудна; зашто на Титовом гробу нема петокраке?

Глава је у кивоту у Раваници
Фото: Youtube/ screenshot Marko Marinković

То су само неке од дилема којима се Ристић бави на странама своје књиге, аргументујући историјским и научним чињеницама, шта је ту мит, а шта се заиста догодило. Другим речима, сазнајемо како су народни приповедачи, гуслари, путописци, песници, публицисти, бројним важним догађајима и личностима додали своје интерпретације визије, домишљали их и домаштавали.

Највећи број српских митова је у вези Косовског боја.

- Мит о заједничком организованом причешћивању српске војске у Самодрежи није се десио, нити да је глава кнеза Лазара, након што је одсечена, однета, јер се она од 1389. године као део моштију налази се у кивоту у Раваници - рекао је Ристић у крушевачком Народном музеју.

Највећи број митова концентрисан је у вези са Косовском битком из једноставног разлога јер је то један од најпресуднијих момената националне историје и потпуно је разумљиво и логично што је у наредним деценијама и вековима у тој мери био предмет митологије.

Нотр Дам је звонио, али коме?
Старо је веровање да су се звона Нотр Дама огласила убрзо после Косовске битке, преносећи вест о победи српске војске. Звона париске саборне цркве су се заиста огласила у част победе хришћана над Турцима, али не у боју на Косову 1389, већ у бици на Ровинама у којој су наше, српске трупе, шест година касније учествовале као вазална војска на пораженој страни.

- Наш народ је древан европски народ и ми баштинимо дивну европску традицију митологије и треба их љубоморно чувати, познавати и не треба их бркати са историјском чињеницом - сматра историчар.

Мит до мита

Веома смо поносни, рецимо, на то што је, наводно, Јелена, супруга краља Стефана Уроша И Великог (1243 - 1276), потицала из француске анжујске династије, а као посебно романтичан тумачи се гест нашег владара који је, у част доласка своје невесте, наредио да се обале реке Ибар, кроз чију је долину пролазио друм којим је Јелена ступала, засади јоргованима. Истина је, међутим, ипак другачија.

Јелена Анжујска је била рођена у Срему, а Долина јоргована је касније засађена.

Отац краљице Јелене је био Јован Анђео, војвода Срема и гроф од Ковина, а мајка Матилда од Вијандена је потицала из једне мале и одавно изумрле фламанско-француске породице. Јелена је рођена у данашњем Срему и у Србију је дошла са севера, па стога није постојала ни “долина јоргована” дуж Ибра којом је наводно пропутовала. Легенда о „долини јоргована” преузета је из истоимене збирке бајки, коју је крајем 20. века написао Тиодор Росић.

Александар Фото: Youtube/ screenshot Duscos

Танкосић није шамарао Черчила

Да време и даље ради за митове, говори и то да неки настају из урбаних легенди, као што је она да је комитски војвода и „црнорукац” Војислав Танкосић 1910. у београдској кафани „Грчка краљица” измлатио Винстона Черчила, који је на пропутовању „Оријент експресом” прошетао Београдом. А истина је да је те године Черчил као британски министар унутрашњих послова само једном напустио домовину, путујући за Истанбул, у званичну посету Османском царству. И то бродом, преко мора, у оба смера.

Мајор није држао чувени говор, а Београд су освојила седморица Немаца?!?

Ту су и други митови из модерније историје, попут оног да је Драга Машин у тренутку убиства била трудна, да мајор Гавриловић није држао чувени говор, да је Београд 1945. освојило заправо седморо Немаца, као и због чега на Титовом гробу нема петокраке.   

Ристић подсећа и како постоје теорије које упорно указују на то како је Гроб незног јунака на локалитету где се претходно налазио средњовековни утврђени град Жрнов, заправо масонски храм, засноване на претпоставкама да су краљ Александар Први Ујединитељ и Иван Мештровић били припадници масонерије, као и на чињеници да је владар приликом полагања камена-темељца то учинио помоћу посебног чекића од сребра, што заиста представља симбол масона.

Чињеница је да је вишевековна европска пракса да владари камен-темељац важних здања полажу помоћу предмета израђених од сребра

Ко је незнани јунак?
Комисија је 1921. отворила гроб и педантно претражила сваки део посмртних остатака умрлог војника. Костур је био танак и ситнији, као у дечака. Прсти су држали муницију. Опасач је обавијао струк којег више није било, а каишеви (упртачи) падали су преко десног рамена. На дну гробнице налазиле су се цокуле, а оне нису могле да буду ничије него српске.
Хитлер је посадио четинаре око Гроба незнаног јунака.

У жељи да искаже пијетет према некадашњим јуначким противницима, Хитлер је учинио лични дар и  одредио да се Краљевини Југославији поклоне четинари које је требало засадити у окружењу комплекса Гроба незнаног јунака.

У Мајском преврату је убијено троје

А какву тајну крије злосрећни мајски преврат 1903. године, када су брутално убијени краљ Александар и краљица Драга од Србије? Један од главних прекора упућиваних за живота краљици био је да је “јалова”, да је једном већ измислила трудноћу и да не може да обезбеди наследника престола.

Прочитајте још: Патријарх Дожић се следио када је видео како краљ Александар вуче конопац "МРТВАЧКОГ ЗВОНА": Било му је јасно шта следи

Аустроугарске окупационе власти су, међутим, наводно извршиле преглед посмртних остатака и негирали налазе обдукције српских лекара под надзором завереника и међу Драгиним костима пронашли остатке фетуса, што би могао да буде доказ њене трудноће у ноћи свирепог убиства, односно да је - могла да рађа.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.