Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

Победио је најкрволочнију војску и потписао први мировни споразум на свету, а онда владао још 42 године!

Рамзес Други је био највећи египатски ратник, а Хетити су били најокрутнији војници Старог века. Ево како се завршио њихов сусрет.

1617280529_ramses.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Био је најславнији, највећи и најмоћнији фараон Новог краљевства. Био је непобедив. Био је син бога Ра, а Грци су га звали Озимадиас, док су му сами Египћани уз име додавали епитет "Велики".

Прочитајте још: Тито је знао, а видовњакиња најавила: ЗЛАТНА ВОДА у Змајеву открива Атилин гроб

Абу Симбел Фото: Пиксабеј

Рамзес Други је сигурно један од најпозантијих фараона у Египту. Није ни чудо, јер је успео да изгради храм у сваком већем месту у Египту, а најпозантији је у Абу Симбелу. По томе је био сличан српском краљу Милутину који је оставио 40 задужбина. Доживео је дубоку старост и умро је у 91. години.

У сваком граду је изградио храм, а почео је да валда са 14 година.

Каријеру је започео са 14. година, када га је отац Сети поставио за регента. Рамзес је предводио неколико војних експедиција на Леванту и све су биле успешне. Основао је град Пи Рамзес. Покорио је Израел и наставио на север ка Сирији. Тамо су се налазити Хетити, а у то време су били на лошем гласу као најокрутнији и најкрволочнији ратници.

Прочитајте још: Пошто је деци обезбедио куће и станове, Дејан Миленковић из Борача је себи подигао гробницу са "гарсоњером" (ФОТО)

Две верзије
На хетитској верзиоји споразума пише да су Египћани молили за мир, а на сребрној, египатској верзији - обрнуто.
Победио је "непобедиве", а новом краљу понудио мир.

Хетити су Рамзесову војску дочекали у заседи, али Египћани су се брзо сабрали, напали и победили. Битку Кадеша добио је Рамзес Трећи, а хетитски краљ Мурси Трећи је побеђен. Ујак Хатушли је свргнуо сестрића, а Рамзес је са задовољством Хетитима предао пораженог краља. Да би прекинуо будуће ратове, Рамзес је од хетитског краља тражио да потпишу Мировни споразум 1258. године. Египћани су добили данашње либанске градове.

Владао је 67 година и умро у 91. години!

Исписан је двојетично на камену и чува се у Археолошком музеју у Истанбулу. Египћани су добили мировни споразум на сребрној плочици који су однели у Луксор и исписали на зиду храма.

Прочитајте још: Када гроб буде нађен СВЕТ ЋЕ ПРЕСТАТИ ДА ПОСТОЈИ: Како је сахрањен највећи освајач и какве везе са тим има КАМИЛА

Рамзес се, чим је решио проблем са Хетитима, окренуо на југ и кренуо ка Нубији. Његова мумија је пронађена 1881. године у Долини краљева. Рамзес је владао 67 година.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Мумија Рамзеса Другог налази се у Каиру, у Египатском музеју на Тргу Тахрир, а 3. априла ће уз 22 мумија фараона учествовати у великој Златној паради фараона који прелазе у нови ГЕМ музеј.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas