Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВО

Седите да прочитамо ваше мисли: Београдски инжењер направио апарт за читање мисли!

Заборављени београдски научник је пре 83 године тврдио да је пронашао апарат за читање мисли и позвао све који желе да се увере у његову фукционалност!

1632398263_EyeFilmmuseum.PNG
Фото: Youtube/ screenshot Eye Filmmuseum
Oglas

Ових дана је са Универзитета у Калифорнији стигла вест да је тим америчких научника на челу са др Џозефом Макином креирао систем вештачке интелигененције који мождану активност претвара у текст, чиме се "читање мисли" за још један корак приближило реалности. Експерти тврде да ће у будућности моћи да служи и за комуникацију са онима који су изгубили моћ говора, попут оних који су "закључани" у сопственом телу.

Прочитајте још: КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА: Карађорђеве убице није хтела ни земља, ни вода, ни људи!

Да ли сте знали да је заборављени београдски научник пре 83 године тврдио да је пронашао апарат за читање мисли и позвао све који желе да се увере у његову фукционалност!?

Револуција на пољу науке!

Београдске новине писале су 1938. године да је инжењер Стеван Петровић предао Управи за заштиту индустријске својине пројекат апарата на коме је радио деценијама:

Новине су писале:
"Апарат представља читаву револуцију на пољу технике. Ма колико то изгледало фантастично, апаратом који је Петровић конструисао могу се сасвим лако читати мисли људи, које конструктор стави у везу са апаратом".

Тадашња Управа за заштиту индустријске својине регистровала је овај пројекат под бројем 73895.

Прочитајте још: ТИТА су у Ужице довели четници, а Коста Пећанац му је набавио документа

Новинар београдског дневног листа "Време" посетио је инжењера Петровића у лабораторији у Ђушиној улици број 52 у Београду.

Апарати су били тајна

У сутерену куће Петровић је имао читаву огромну лабораторију и масу апарата, за које је дотле знао само мали број људи, његових најближих пријатеља, који су "часном речју и заклетвом" били обавезани да неће никоме говорити о стварању - како то новинар закључује - епохалног изума и "сензације наших дана".

Фото: Youtube/ screenshot  Eye Filmmuseum

Многи су били исмејани

Инжењер Петровић је приметио збуњеност новинара пред призором који је затекао.

- Морао сам љубоморно да чувам изум, јер и сами знате какав је свет. Позната је ствар да су многи велики научници били исмејани, када су наговештавали проналаске. Радио, електроника, кинематограф, сви други проналасци, сматрани су у почетку утопијом - рекао је Петровић.

Радио 37 година на изуму!
На овом изуму инжењер Стеван Петровић радио је стрпљиво и - како је сам рекао - даноноћно пуних 37 година!

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Тајна је у кори великог мозга

Петровић је затим наставио да прича и о самом уређају:

- Позната је ствар да сваки човек у телу носи већу количину електрицитета, која из њега зрачи у виду таласа. Највећи део тога електрицитета налази се у кори великог мозга, а њено порекло потиче из процеса који се врше на кори великог мозга приликом човечијих медитација. Електрицитет, који полази из коре великог мозга, распростире се у облику који ја називам таласима. Ови таласи, слично радиоталасима, крећу се и шире на далеко...

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

- Исто онако као што радио апарати и телевизиони апарати хватају таласе, које емитују моћне радиостанице, ја апаратом хватам таласе које емитује кора великог мозга. Наравно, постоји једна велика тешкоћа коју још нисам могао да савладам - казао је Јовановић.

Инжењер је тестирао новинара

Примећујући сумњичавост новинара, Петровић је у сутерену своје куће "који пре личи на велики лабораториум Техничког факултета него на ма шта друго", одлучио да и у пракси покаже како то све функционише.

Време из 1938. године

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Петровић је предложио новинару:

- Можда ћете мислити да је ово само трик. Зато вас молим, седите мало да читамо ваше мисли.

Седите да прочитамо ваше мисли. Молим вас, мислите на нешто пристојније!

После мале недоумице, новинар се одважио"

- Господине, мислите, молим вас, на нешто пристојније! - узвикнуо је инжењер Петровић.

Шта је новинар видео?

А новинар после свега записао: "Тачно је погодио све у длаку".

Текст довољно "Београдски инжењер пронашао апарат за читање мисли", "Време" закључује смелим коментаром:

"Као што смо се уверили апарат Петровића није бајка. Он ће ускоро моћи да се примењује и постаће једно од неопходних средстава. Вероватно је да ће нарочито примене наћи у криминалистици, јер ће се помоћу њега моћи читати мисли злочинаца".

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Зашто је случај "заборављен"?

После писања о револуционарном изуму београдског инжењера, читава прича је брзо утихнула, па историја даље овог ентузијасту није упамтила, а ни његов изум.

Да ли је изум неком продао или је уништен?

Да ли је Петровић ишао пре времена и изашао у јавност са нечим што није требало, да ли је његов изум на крају завршио у нечијим рукама? Да ли су постојали виши интереси да се заташка откриће београдског инжењера, а експреимети наставе на други начин и на другом месту?

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas