· · Komentari: 0
ZANIMLJIVO

Sedite da pročitamo vaše misli: Beogradski inženjer napravio apart za čitanje misli!

Zaboravljeni beogradski naučnik je pre 83 godine tvrdio da je pronašao aparat za čitanje misli i pozvao sve koji žele da se uvere u njegovu fukcionalnost!

1632398263_EyeFilmmuseum.PNG
Foto: Youtube/ screenshot Eye Filmmuseum

Ovih dana je sa Univerziteta u Kaliforniji stigla vest da je tim američkih naučnika na čelu sa dr Džozefom Makinom kreirao sistem veštačke inteligenencije koji moždanu aktivnost pretvara u tekst, čime se "čitanje misli" za još jedan korak približilo realnosti. Eksperti tvrde da će u budućnosti moći da služi i za komunikaciju sa onima koji su izgubili moć govora, poput onih koji su "zaključani" u sopstvenom telu.

Pročitajte još: KLETVA SE OBISTINILA: Karađorđeve ubice nije htela ni zemlja, ni voda, ni ljudi!

Da li ste znali da je zaboravljeni beogradski naučnik pre 83 godine tvrdio da je pronašao aparat za čitanje misli i pozvao sve koji žele da se uvere u njegovu fukcionalnost!?

Revolucija na polju nauke!

Beogradske novine pisale su 1938. godine da je inženjer Stevan Petrović predao Upravi za zaštitu industrijske svojine projekat aparata na kome je radio decenijama:

Novine su pisale:
"Aparat predstavlja čitavu revoluciju na polju tehnike. Ma koliko to izgledalo fantastično, aparatom koji je Petrović konstruisao mogu se sasvim lako čitati misli ljudi, koje konstruktor stavi u vezu sa aparatom".

Tadašnja Uprava za zaštitu industrijske svojine registrovala je ovaj projekat pod brojem 73895.

Pročitajte još: TITA su u Užice doveli četnici, a Kosta Pećanac mu je nabavio dokumenta

Novinar beogradskog dnevnog lista "Vreme" posetio je inženjera Petrovića u laboratoriji u Đušinoj ulici broj 52 u Beogradu.

Aparati su bili tajna

U suterenu kuće Petrović je imao čitavu ogromnu laboratoriju i masu aparata, za koje je dotle znao samo mali broj ljudi, njegovih najbližih prijatelja, koji su "časnom rečju i zakletvom" bili obavezani da neće nikome govoriti o stvaranju - kako to novinar zaključuje - epohalnog izuma i "senzacije naših dana".

Foto: Youtube/ screenshot  Eye Filmmuseum

Mnogi su bili ismejani

Inženjer Petrović je primetio zbunjenost novinara pred prizorom koji je zatekao.

- Morao sam ljubomorno da čuvam izum, jer i sami znate kakav je svet. Poznata je stvar da su mnogi veliki naučnici bili ismejani, kada su nagoveštavali pronalaske. Radio, elektronika, kinematograf, svi drugi pronalasci, smatrani su u početku utopijom - rekao je Petrović.

Radio 37 godina na izumu!
Na ovom izumu inženjer Stevan Petrović radio je strpljivo i - kako je sam rekao - danonoćno punih 37 godina!

Pročitajte još: Jauci ubijenog žandarma odzvanjaju SMEDEREVOM: Ubistvo braće Lunjevica bilo je povod za smrt Drage Mašin

Tajna je u kori velikog mozga

Petrović je zatim nastavio da priča i o samom uređaju:

- Poznata je stvar da svaki čovek u telu nosi veću količinu elektriciteta, koja iz njega zrači u vidu talasa. Najveći deo toga elektriciteta nalazi se u kori velikog mozga, a njeno poreklo potiče iz procesa koji se vrše na kori velikog mozga prilikom čovečijih meditacija. Elektricitet, koji polazi iz kore velikog mozga, rasprostire se u obliku koji ja nazivam talasima. Ovi talasi, slično radiotalasima, kreću se i šire na daleko...

Pročitaje još: DUH Miroljub teroriše Kosmaj, a jedini spas je da mu se pokaže OVA stvar

- Isto onako kao što radio aparati i televizioni aparati hvataju talase, koje emituju moćne radiostanice, ja aparatom hvatam talase koje emituje kora velikog mozga. Naravno, postoji jedna velika teškoća koju još nisam mogao da savladam - kazao je Jovanović.

Inženjer je testirao novinara

Primećujući sumnjičavost novinara, Petrović je u suterenu svoje kuće "koji pre liči na veliki laboratorium Tehničkog fakulteta nego na ma šta drugo", odlučio da i u praksi pokaže kako to sve funkcioniše.

Vreme iz 1938. godine

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Petrović je predložio novinaru:

- Možda ćete misliti da je ovo samo trik. Zato vas molim, sedite malo da čitamo vaše misli.

Sedite da pročitamo vaše misli. Molim vas, mislite na nešto pristojnije!

Posle male nedoumice, novinar se odvažio"

- Gospodine, mislite, molim vas, na nešto pristojnije! - uzviknuo je inženjer Petrović.

Šta je novinar video?

A novinar posle svega zapisao: "Tačno je pogodio sve u dlaku".

Tekst dovoljno "Beogradski inženjer pronašao aparat za čitanje misli", "Vreme" zaključuje smelim komentarom:

"Kao što smo se uverili aparat Petrovića nije bajka. On će uskoro moći da se primenjuje i postaće jedno od neophodnih sredstava. Verovatno je da će naročito primene naći u kriminalistici, jer će se pomoću njega moći čitati misli zločinaca".

Pročitajte još: Ivanov je pokušao da oplodi šimpanze LJUDSKOM SPERMOM, a cilj je bio jedan! Šta se KRILO iza NAJOZBILJNIJEG svetskog projekta! (VIDEO)

Zašto je slučaj "zaboravljen"?

Posle pisanja o revolucionarnom izumu beogradskog inženjera, čitava priča je brzo utihnula, pa istorija dalje ovog entuzijastu nije upamtila, a ni njegov izum.

Da li je izum nekom prodao ili je uništen?

Da li je Petrović išao pre vremena i izašao u javnost sa nečim što nije trebalo, da li je njegov izum na kraju završio u nečijim rukama? Da li su postojali viši interesi da se zataška otkriće beogradskog inženjera, a ekspreimeti nastave na drugi način i na drugom mestu?

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.