· · Коментари: 0
ИСТОРИЈА

КЛЕТВА СЕ ОБИСТИНИЛА: Карађорђеве убице није хтела ни земља, ни вода, ни људи!

Коб злочина у Радовањском лугу стигла је све учеснике који су врло брзо изгубили част и углед, здравље и памет, блага и имања што су стекли, као и породице.

1631798714_Karadjordje.PNG
Фото: Instagram/ screenshot pravoslavna_cetnicka_gar

Пре тачно 204 године у Радовањском лугу на спавању је убијен вожд Првог српског устанка Ђорђе Петровић-Карађорђе. Убијен је свирепо, а по налогу кума кнеза Србије Милоша Обреновића. Кумовска коб и зла крв од тада већ више од два века трају.

Прочитајте још: ТИТА су у Ужице довели четници, а Коста Пећанац му је набавио документа

Завера двојице кумова

Карађорђе се 1817. године тајно вратио у Србију, као члан грчке Хетерије, са намером да поново дигне српски народ на буну против Турака, а у савезу са својим кумом Милошем. Српски књаз није желео да нарушава односе са портом, јер је сматрао да би свака буна у том тренутку била више него штетна по Србију. Милош је морао да донесе једну од најтежих одлуку - убити Карађорђа, вожда и кума!

Најтежа одлука у животу - убити кума!
Никола из Колашина
Никола је имао лични разлог да пресуди Карађорђу. Његовог брата Недељка вожд је због кукавичлука на Делиграду 1806. године осудио на смрт. Тада се Никола заклео да ће осветити брата. Сада је, поред личне освете, имао мотив и новац.

Ваљало је у целу причу увести још једног Карађорђевог кума, војводу Вујицу Вулићевића из Радовањског луга. Он је управо тамо, на имању мештанина Драгића Војкића и дочекао свог кума Ђорђа и обећао му кроз неколико дана сусрет са Милошем.

Прочитајте још: Јауци убијеног жандарма одзвањају СМЕДЕРЕВОМ: Убиство браћe Луњевица било је повод за смрт Драге Машин

Вујица је имао два дана да пронађе човека који ће убити вожда, јер је знао да, ако се кроз два дана Милош не појави, да ће Карађорђе посумњати да се нешто лоше спрема.

Један од сељана је Вујици тада рекао за Николу Новаковића, досељеника из Црне Горе, из Колашина.

Вујица се претварао да спава

Договор је био да се Карађорђе убије на спавању.

Прочитаје још: ДУХ Мирољуб терорише Космај, а једини спас је да му се покаже ОВА ствар

Никола је око три-четири часа изјутра 26. јула сачекао да Карађорђев пратилац Наум оде на оближњу реку по воду, затим ушао у колибу у којој су били уснули вожд и кум Вујица који се све време претварао да спава. Са неколико удараца секиром Никола је усмртио једног од највећих српских јунака који је, смртно рањен, све време покушавао да се бори са исуканом сабљом.

Карађорђев споменик

На крају је Црном Ђорђу одсекао главу и понео је као доказ Милошу у Крагујевац. Претходно је на реци убио и Наума.

Милош је питао убицу Николу: Да ли си се до сада прочуо по нечем? Е, сада хоћеш!

Вождова глава стигла је пред Милоша који је тражио да види ко је извршио убиство, Када је Никола изашао пред њега Милош га је питао да ли се до сада прочуо по нечему.

-.Нисам, господару, одговорио је Никола.

-Е вала, сада хоћеш, одговорио му је књаз.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Карађорђев убица је скренуо памећу

Ипак, Милош није био у праву. Никола је врло брзо после злочина у Радовањском лугу скренуо памећу. Ноћу га је прогањао безглави вожд и Никола је у бунилу молио Карађорђа да му опрости.

Карађорђево убиство, Мор Тан

Лутао је годинама од села до села, изнемогао и готово увек изгладнео, јер му нико као Карађорђевом убици није хтео ни корицу хлеба да пружи. Причало се да су га тукла и деца и жене. Бачена је и народна клетва на њега, да му душа никада не нађе мир и да га себи не приме ни земља, ни вода, ни небо.

Прочитајте још: Иванов је покушао да оплоди шимпанзе ЉУДСКОМ СПЕРМОМ, а циљ је био један! Шта се КРИЛО иза НАЈОЗБИЉНИЈЕГ светског пројекта! (ВИДЕО)

Убицу је смрвила воденица

Кобан дан
Карађорђев убица је умро 29. маја 1850. године, на дан који ће бити кобан 53 године касније када ће се у мајској ноћи угасити династија Обреновића.

Никола Новаковић је две и по године након убиства Карађорђа упао у реку Расину, али се није удавио, јер се обистинила клетва да га ни вода није хтела. Брзаци Расине су га однели до оближње воденице где га је буквално смрвио воденички точак.

Убицу река није хтела

Ништа боље од Николе нису прошли ни остали саучесници Карађорђевог убиства.

Прочитајте још: Свргнут, па отеран у ЛУДНИЦУ: Принц Ђорђе Карађорђевић и Тито су заједно призивали мртве

Црква Покајница
Манастир Покајница је првобитно подигнут као црква брвнара у Старом Селу код Велике Плане. Цркву је подигао 1818. године кнез Смедеревске нахије, војсковођа и народни старешина Вујица Вулићевић. О томе сведочи запис на икони Светог Ђорђа, као и година урезана у таблу, лево од улаза у цркву. Њен настанак у близини места на којем је Вујица Вулићевић учествовао у убиству кума Карађорђа тумачен је као чин покајања, по чему је храм и добио име.

Вујице, мало је једна црква

Војвода Вујица је изградњом цркве Покајнице покушао да скине терет убиства кума са душе, али му то није помогло. Прогањала га је савест, али то није било довољно, оболео је од непознате кожне болести, па му је сво лице било у крастама. Нико га није примао у кућу, нити му је био ко долазио.

Нико Вујицу у кућу није примао, нити му долазио!

Кум му је стално долазио у снове и Вујица то више није могао да поднесе. Болест га је такође раздирала и последње што је у животу урадио било је да дође пред врата цркве Покајнице и затражи опроштај од Бога, након чега је испустио душу.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Власник куће је постао просјак

И Драгић Војкић, имућни домаћин на чијем је имању убијен Карађорђе, није био поштеђен клетве. Врло брзо догурао је до просјачког штапа, а породична лоза му се угасила.

Књазу Милошу се лоза угасила...

Кнез Милош је до краја живота носио белег на души због кумовог убиства које је морао да учини зарад "виших државних циљева".

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Карађорђево убиство представљало је и коб по целу Србију и по њено јединство, које ни више од два века касније није чврсто и гранитно. Ако је у Орашцу 1804. створена модерна српска држава, у Радовањском лугу је 1817. створена коб српских подела и грехова за које је мало једна црква Покајница.

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.