Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
РИТУАЛИ

ШТА ЈЕ ЦРНА СВАДБА? Обичај који је девојка пристала да уради за преминулог друга - Најтеже је да се гледа кад крене КОЛО

Обичај који није лако испунити.

1635333691_shutterstock4.jpg
ФОТО: Схуттерстоцк
Oglas

Након што се на тв екранима појавило неколико серија које се баве тематиком врачања, црне магије и сличних феномена, људи су почели да се интересују за ове појаве, које се практикују вековима. Посебну пажњу је привукао обичај "црне свадбе" и све више људи се пита о чему се тачно ради.

Прочитајте још: БИЛИ СУ КАО БРАЋА: Пол Макартни открио ПРАВУ ПРИЧУ иза распада Битлса (ФОТО)

Шта је црна свадба?

Црна свадба долази од старог влашког обреда у којем приликом смрти младог мушкарца који је годиштем стасао за женидбу, он бива сахрањен у свадбеном оделу, а испраћа га вереница или нека друга девојка одевена у венчаницу.

Колико је ово детаљан и реалистичан обичај, говери и начин на који се изводи.

Сви на сахрани се обуку и оките као сватови. Поворка креће до центра села, труби се, иде музика, али сви плачу. Онда се долази до гробља, до места где је особа сахрањена, ту се ломи барјак. Након тога следи класична помана, али само уз музику. Игра се последње коло, које се не игра као класично коло у смеру супротном од казаљке на сату, већ управо у правцу казаљке на сату. Сви плачу, а играју. Суштина је да се преминулом обезбеди све оно што није имао, чак и свадба.

Случај из Рановца

Године 2003. догодила се трагедија, када се младић из села Рановци утопио у Борском језеру, након што је кренуо на Зајечарску гитаријаду.

Након што је баба преминулог уснула да се младић оженио, породица је одлучила да организује црну свадбу.

Прочитајте још: WАYОУТ: ХУРГАДА И ДУБАИ У ОКТОБРУ И НОВЕМБРУ ПО ЛАСТ МИНУТЕ ЦЕНАМА

Младићева најбоља пријатељица је пристала да буде "млада" у овом обреду, али правила којих је морала да се придржава нису била ни мало лака. Ретко ко би се прихватио ове "улоге".

Она тих годину дана није смела да има сексуалне односе, да има дечка, да се заљуби. Након годину дана дешава се раскидање црне свадбе, кад она може да настави са својим животом.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas