· · Коментари: 0
МИСТЕРИЈА

УКЛЕТА ћуприја у Бистрици на којој се ноћу дешавају ЧУДА! (ФОТО)

Душан Степановић каже да су његовог деду лажни сватови зауставили у рану зору, понудили га ракијом, а онда су се претворили у коњске главе

1627474353_most-1-bistrica-1203-2020-08.jpg
Милорад Митровић Фото: В. Данилов

Због многих прича које су чули, Бистричани не желе да искушавају судбину, па у касним сатима више не пролазе преко мостова.

Прочитајте још: Највећа комунистичка ТАЈНА: Ко је убио 4.000 Срба и 12 Немаца и зашто је Мустафа Голубић виђен у Смедереву?

Све је почело у воденици
Село у Браничевском округу, надомак Петровца на Млави, више није само асоцијација на воденице старе више од два века, вредне воденичаре и мирис брашна. Све је и почело ту, око воденичког точка, који се вртео у друштву вила и вампира, али и ђавола.

Увече сви беже од моста

Одавно није као суза бистра Бистричка река, али "помутила" се и прича о Бистрици откако су њени мостови постали места за избегавање у касним вечерњим сатима.

У Бистрици није све бистро као што изгледа!

Долазимо у село од нешто мање од 700 становника, који нам поносно кажу како се Бистрица и даље буди и успављује уз звук воденица. И још поносније додају да се Бистричани полагањем воденичарске заклетве заклињу чашћу и образом да ће поштено млети брашно и чувати његов висок квалитет.

А онда, утишавају тон и за почетак нам само потврдно климају главом да у њиховом селу, ипак, није све тако бистро.

Прочитајте још: НАЈДУЖА НОЋ у историји човечанства догодила се 536. године и трајала је 18 месеци. Шта се тачно десило?

Душан Степановић Фото: ВД

Сватови на мосту по мраку

Брине их шта се то дешава на мосту. Једном и другом.

- Још се стресем од страха када се присетим приче мог деде, угледног "солунца". Давно ми је испричао како је једном, у рано зимско јутро, по мрклом мраку кренуо са кравама на пијацу. Иде деда, а одједном, на мосту чује и види сватове - прича Душан Степановић.

Сватови су деди понудили ракију. Није се уплашио.

Деда се није се уплашио, јер је био сигуран да је то влашка свадба из суседног села, па да је било толико весело да се славље наставило до зоре. Некад је био обичај да кум мора да се испрати до краја, чак иако је из другог села.

- Настави деда у том смеру, а сватови га зауставише. Краве су се укопале од страха, али не и он. Незнанци му понудише да попије ракију и он то учини. Међутим, у том тренутку, сватови нестају, а појављују се коњске главе. Тада се престравио! - прича Душан.

Прочитајте још: У ГРОБУ зазиданом пре два миленијума горело је СВЕТЛО! У чему је тајна "вечите ЛАМПЕ"?

Наставио је даље деда, кад оно, са друге стране моста, опет свадба. И опет све исто. Ракија, коњске главе. Једва се извукао одатле и од тада више никада није имао мира када би му споменули мост.

Сила која се не види, али се чује

Милорад Митровић Фото: ВД

Наизглед сасвим мирно село, чији је комплекс од десет воденица, ваљавица сукна, цркве, салаша, пет кућа, старе школе и кафане, 1986. године проглашен за културно добро од изузетног значаја, узбуркано је страхом да ће људе прогутати мрак ако ноћу буду прелазили преко мостова.

Милорад је на мосту чуо страшну рику.

На Железничком се то, каже нам Милорад Митровић, једном замало и догодило. И то њему и његовој супрузи.

- Жена и ја смо отишли пешке у посету код мог брата и снајке у суседно Мало Лаоле. Нас двојица смо лепо разговарали, супруге су плеле и тако нам је брзо пролетело време да нисмо ни приметили да је пала касна ноћ. Кренули смо кући и негде око 23.30 часова смо се затекли на мосту - каже Милорад.

Прочитајте још: Највише вампира живело је у Подунављу, а проблем је решен КИНЏАЛОМ

Међутим, одједном се зачу страшна рика.

- Толико ме је то изненадило да сам испустио цигарету, а  жена се одузела од страха. Да бих њу умирио, ја се направим како ништа нисам чуо. Кад, не лежи враже, рика постаде још гласнија. Супруга ме стеже око руке а ја, да не би почела да паничи, слажем да се то једном човеку из кафане отелила крава, али заборавио да јој кажем. Ветар одједном поче да дува као да је побеснео, а рика не престаје. Долазимо кући, палим светло и видим како моја супруга само пада на колена. Била је избезумљена - испричао је Милорад.

Комшија је после три дана погиднуо

Фото: Војислав Данилов

Касније се причало да је то доживео и један комшија, који је после три дана погинуо.

Ћуприја је уклета

И они Бистричани који не верују у вампире или ђавола који је наводно све помутио, кажу да не би искушавали енергију мостова у касним сатима.

Искуство Дракчета Томашевића

Ни Дракче Томашевић, пензионер из Бистрице, не верује у наклоност енергије мостова према људима, јер се, каже, лично уверио да ту нешто није како би требало. Смеју му се неки када им исприча оно што је доживео, али верује да ће променити мишљење када сами нешто слично осете.

Прочитајте још: "Видели смо их, имали су воштано лице": Скијаше су ОЗРАЧИЛИ ВАНЗЕМАЉЦИ, а последице су биле невероватне

- Једне ноћи сам се враћао из града бициклом. Било је око 23.30 сати. Заспао сам и у сну наставио да возим бицикл. Нисам слетео у реку, нисам пао на пут, нисам пробушио гуму, него сам из вожње изашао на прави пут и то читав. Ма, неповређен. После тога нисам хтео да призивам злу судбину, па ноћу никада више нисам прелазио преко моста - уверава нас Дракче.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.