· · Komentari: 0
MISTERIJA

UKLETA ćuprija u Bistrici na kojoj se noću dešavaju ČUDA! (FOTO)

Dušan Stepanović kaže da su njegovog dedu lažni svatovi zaustavili u ranu zoru, ponudili ga rakijom, a onda su se pretvorili u konjske glave

1627474353_most-1-bistrica-1203-2020-08.jpg
Milorad Mitrović Foto: V. Danilov

Zbog mnogih priča koje su čuli, Bistričani ne žele da iskušavaju sudbinu, pa u kasnim satima više ne prolaze preko mostova.

Pročitajte još: Najveća komunistička TAJNA: Ko je ubio 4.000 Srba i 12 Nemaca i zašto je Mustafa Golubić viđen u Smederevu?

Sve je počelo u vodenici
Selo u Braničevskom okrugu, nadomak Petrovca na Mlavi, više nije samo asocijacija na vodenice stare više od dva veka, vredne vodeničare i miris brašna. Sve je i počelo tu, oko vodeničkog točka, koji se vrteo u društvu vila i vampira, ali i đavola.

Uveče svi beže od mosta

Odavno nije kao suza bistra Bistrička reka, ali "pomutila" se i priča o Bistrici otkako su njeni mostovi postali mesta za izbegavanje u kasnim večernjim satima.

U Bistrici nije sve bistro kao što izgleda!

Dolazimo u selo od nešto manje od 700 stanovnika, koji nam ponosno kažu kako se Bistrica i dalje budi i uspavljuje uz zvuk vodenica. I još ponosnije dodaju da se Bistričani polaganjem vodeničarske zakletve zaklinju čašću i obrazom da će pošteno mleti brašno i čuvati njegov visok kvalitet.

A onda, utišavaju ton i za početak nam samo potvrdno klimaju glavom da u njihovom selu, ipak, nije sve tako bistro.

Pročitajte još: NAJDUŽA NOĆ u istoriji čovečanstva dogodila se 536. godine i trajala je 18 meseci. Šta se tačno desilo?

Dušan Stepanović Foto: VD

Svatovi na mostu po mraku

Brine ih šta se to dešava na mostu. Jednom i drugom.

- Još se stresem od straha kada se prisetim priče mog dede, uglednog "solunca". Davno mi je ispričao kako je jednom, u rano zimsko jutro, po mrklom mraku krenuo sa kravama na pijacu. Ide deda, a odjednom, na mostu čuje i vidi svatove - priča Dušan Stepanović.

Svatovi su dedi ponudili rakiju. Nije se uplašio.

Deda se nije se uplašio, jer je bio siguran da je to vlaška svadba iz susednog sela, pa da je bilo toliko veselo da se slavlje nastavilo do zore. Nekad je bio običaj da kum mora da se isprati do kraja, čak iako je iz drugog sela.

- Nastavi deda u tom smeru, a svatovi ga zaustaviše. Krave su se ukopale od straha, ali ne i on. Neznanci mu ponudiše da popije rakiju i on to učini. Međutim, u tom trenutku, svatovi nestaju, a pojavljuju se konjske glave. Tada se prestravio! - priča Dušan.

Pročitajte još: U GROBU zazidanom pre dva milenijuma gorelo je SVETLO! U čemu je tajna "večite LAMPE"?

Nastavio je dalje deda, kad ono, sa druge strane mosta, opet svadba. I opet sve isto. Rakija, konjske glave. Jedva se izvukao odatle i od tada više nikada nije imao mira kada bi mu spomenuli most.

Sila koja se ne vidi, ali se čuje

Milorad Mitrović Foto: VD

Naizgled sasvim mirno selo, čiji je kompleks od deset vodenica, valjavica sukna, crkve, salaša, pet kuća, stare škole i kafane, 1986. godine proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja, uzburkano je strahom da će ljude progutati mrak ako noću budu prelazili preko mostova.

Milorad je na mostu čuo strašnu riku.

Na Železničkom se to, kaže nam Milorad Mitrović, jednom zamalo i dogodilo. I to njemu i njegovoj supruzi.

- Žena i ja smo otišli peške u posetu kod mog brata i snajke u susedno Malo Laole. Nas dvojica smo lepo razgovarali, supruge su plele i tako nam je brzo proletelo vreme da nismo ni primetili da je pala kasna noć. Krenuli smo kući i negde oko 23.30 časova smo se zatekli na mostu - kaže Milorad.

Pročitajte još: Najviše vampira živelo je u Podunavlju, a problem je rešen KINDžALOM

Međutim, odjednom se začu strašna rika.

- Toliko me je to iznenadilo da sam ispustio cigaretu, a  žena se oduzela od straha. Da bih nju umirio, ja se napravim kako ništa nisam čuo. Kad, ne leži vraže, rika postade još glasnija. Supruga me steže oko ruke a ja, da ne bi počela da paniči, slažem da se to jednom čoveku iz kafane otelila krava, ali zaboravio da joj kažem. Vetar odjednom poče da duva kao da je pobesneo, a rika ne prestaje. Dolazimo kući, palim svetlo i vidim kako moja supruga samo pada na kolena. Bila je izbezumljena - ispričao je Milorad.

Komšija je posle tri dana pogidnuo

Foto: Vojislav Danilov

Kasnije se pričalo da je to doživeo i jedan komšija, koji je posle tri dana poginuo.

Ćuprija je ukleta

I oni Bistričani koji ne veruju u vampire ili đavola koji je navodno sve pomutio, kažu da ne bi iskušavali energiju mostova u kasnim satima.

Iskustvo Drakčeta Tomaševića

Ni Drakče Tomašević, penzioner iz Bistrice, ne veruje u naklonost energije mostova prema ljudima, jer se, kaže, lično uverio da tu nešto nije kako bi trebalo. Smeju mu se neki kada im ispriča ono što je doživeo, ali veruje da će promeniti mišljenje kada sami nešto slično osete.

Pročitajte još: "Videli smo ih, imali su voštano lice": Skijaše su OZRAČILI VANZEMALJCI, a posledice su bile neverovatne

- Jedne noći sam se vraćao iz grada biciklom. Bilo je oko 23.30 sati. Zaspao sam i u snu nastavio da vozim bicikl. Nisam sleteo u reku, nisam pao na put, nisam probušio gumu, nego sam iz vožnje izašao na pravi put i to čitav. Ma, nepovređen. Posle toga nisam hteo da prizivam zlu sudbinu, pa noću nikada više nisam prelazio preko mosta - uverava nas Drakče.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.