Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Игор је ЧУВАР старе уметности! Преко дана је заваривач, а увече постаје уметник - ЖАРАЧОМ слика ИКОНЕ! (ФОТО)

Игор сања изложбу својих најнеобичнијих радова, који ће сваког оставити без текста.

1618919232_Capture.PNG
Фото: Инстаграм/ Игор пирографија
Oglas

Како је случајно открио да поседује невероватан таленат, шта је заправо пирографија и како својим предметима усрећи друге људе, за Магазин новости своју занимљиву и поучну причу открива тридесетседмогодишњи уметник из Лознице, Игор Антонић.

Жеља за уметношћу Игору се јавила изнанада, потпуно неочекивано. Пре нешто мање од две године први пут је направио дело уз помоћ пирографске технике.

Никада се пре 35 године није бавио уметношћу, ради као заваривач.

- Видео сам код друга, он је радио основне линије пирографије, па ме је заинтригирало. Када сам видео како то изгледа нестварано, одушевио сам се и рекох да пробам - каже нам Игор.

Шта је пирографија?
Пирографија потиче из грчког језика, спој је ватре и писања. Не може са сигурношћу да се тврди када се ова теника појавила, али се свакако сматра једном од најстаријих уметности. Ради се о украшавању дрвета или коже као и других материјала помоћу врелих предмата као што је жарач. Најчешће се употребљава светло дрво, јавор или липа. Данас се не сусрећемо са пирографијом тако често, а још мање са онима који негују ову уметност. 
Игор је током дана заваривач,  а после посла почиње да слика.

Пре скоро 30 година, још као дечак, први пут је нацртао икону, али је онда уметност у њему утихнунла све док поново није пронашла свој пут у облику пирографије.

За једно дело потребно му је од 3 до 7 дана стварања.

Игор најчешће дела ради на липи, а често ручно уради и рам слике. 

Каже да му инспирација долази сама.

- Све то иде само. Некада не могу да верујем да сам ја то урадио. Још увек ми је све нестварно. Рецимо, након погледаног филма "Дара из Јасеновца" добио сам инспирацију и насликао Биљану (Дару), којој сам онда и послао дело - каже Игор.

Након посла, овај чувар старе уметности, слика. То му је сада хоби, а нада се да ће некада његова уметност пронаћи прави пут.

Дела је поклањао у хуманитарне сврхе, а икону Свете Петке поклонио је манастиру Света Петка.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @igor_pirografija_pyrography

Сада дела излаже у једној стаклорезачкој радњи, а у будућности би јако волео да направи изложбу. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas