Oglas
Oglas
· · Коментари: 1
први пас у свемиру

ПОСЛАТА У САМОУБИЛАЧКУ МИСИЈУ: Лајкина судбина била је јасна од почетка, а ево шта нисте знали о првом псу у свемиру

Са лупањем срца и убрзаним дахом, Лајка је дојахала ракетом у Земљину орбиту, 2000 миља изнад московских улица које је познавала. Прегрејана, скучена, уплашена и вероватно гладна, свемирски пас је дао живот за своју земљу, нехотице испунивши мисију самоубиства.

1647422500_lajka.jpg
Фото: Јутјуб Принтскрин/АнималWисед
Oglas

Колико год да је ова прича тужна, залутала мешавина хаскија и шпица постала је део историје као прво живо биће које је кружило око Земље. Током деценија, ова ситна пионирка је више пута проналазила нови живот у популарној култури дуго након своје смрти и ватрене пропасти њеног совјетског брода Спутњик 2, који се разбио у Земљиној атмосфери пре више 60 година.

Прочитајте још: ОВА земља има НАЈВИШЕ ПИРАМИДА НА СВЕТУ! А није Египат у питању!

Совјетски инжењери су испланирали Спутњик 2 на брзину након што је премијер Никита Хрушчов затражио лет да се поклопи са 7. новембром 1957, 40. годишњицом руске бољшевичке револуције. Користећи оно што су научили од Спутњика 1 без посаде и често радећи без нацрта, тимови су брзо радили на изградњи брода који је укључивао одељак под притиском за летећег пса. Спутњик 1 је ушао у историју, поставши први објекат који је направио човек у Земљиној орбити 4. октобра 1957. Спутњик 2 би отишао у орбиту са причвршћеном завршном фазом ракете, а инжењери су веровали да је носивост брода шест пута тежа, те би могао издржати у границама тако што би свог путника нахранио само једном.

 

Припрема Лајке пред полетање и одабир кандидата за ову мисију 

Очекивали су да ће Лајка умрети од недостатка кисеоника - безболне смрти у року од 15 секунди - након седам дана у свемиру. Кетлин Луис, кустос међународних свемирских програма и свемирских одела у Смитсониановом Националном музеју ваздухопловства и свемира сумња да би неколико грама хране донело разлику, и подсећа на извештаје да је лекарка прекршила протокол тако што је нахранила Лајку пре полетања.

Совјетски регрути за псе започели су своју потрагу са крдом женских паса луталица јер су женке биле мање и очигледно послушније. Почетни тестови су утврдили послушност и пасивност. На крају, псећи финалисти живели су у малим капсулама под притиском данима, а затим недељама. Лекари су проверили и њихове реакције на промене ваздушног притиска и на гласне звукове који би пратили полетање. Тестери су кандидатима опремили санитарни уређај повезан са карличним подручјем. Псима се нису свидели уређаји, а да би избегли њихову употребу, неки су задржавали телесни отпад, чак и након конзумирања лаксатива. Међутим, неки су се прилагодили.

На крају, тим је одабрао мирну Куђавку (Мала Коврџава) као пса космонаута Спутњика 2 и Албину (Бела) као резервну. Представљена јавности преко радија, Кудравка је лајала и касније је постала позната као Лајка, „лајачица“ на руском. Појавиле су се гласине да је Албина надмашила Лајку, али пошто је недавно родила штенце и зато што је очигледно освојила наклоност својих чувара, Албина се није суочила са фаталним летом. Лекари су извршили операцију на оба пса, уградивши медицинске уређаје у њихова тела за праћење срчаних импулса, брзине дисања, крвног притиска и физичког кретања.

Совјетски лекари су изабрали Лајку да умре, али нису били сасвим бездушни. Један од њених чувара, Владимир Јаздовски, одвео је трогодишњу Лајку у свој дом непосредно пре лета јер је желео да учини нешто лепо за пса.

Три дана пре заказаног полетања, Лајка је ушла у свој скучени путни простор који је омогућавао само неколико инча кретања. Недавно очишћена, наоружана сензорима и опремљена санитарним уређајем, носила је свемирско одело са уграђеним металним држачима. 3. новембра у 5:30 ујутру, брод је полетео са Г-силама које су достигле пет пута нормалне нивое гравитације.

Бука и притисци лета уплашили су Лајку: откуцаји њеног срца су се утростручили од нормалног, а њен број дисања се учетворостручио. У Националном музеју ваздухопловства и свемира чувају се декласификовани исписи који показују Лајкино дисање током лета. У орбиту је стигла жива, обилазећи Земљу око 103 минута. Нажалост, губитак топлотног штита је довео до неочекиваног пораста температуре у капсули, што је утицало на Лајку. Умрла је „убрзо након лансирања“, открио је руски лекар и тренер свемирских паса Олег Газенко 1993. „Температура унутар летелице после четврте орбите регистрована је преко 90 степени“, каже Луис. „Заиста нема очекивања да је успела да пређе орбиту или две после тога. Без свог путника, Спутњик 2 је наставио да орбитира пет месеци.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas