Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
свемир

Да ли сте знали да Лајка није једини пас који је ишао у СВЕМИР? (ВИДЕО)

Лајка је и данас инспирација многим уметницима и филмским ствараоцима.

1629626781_galaxy-3608029_1280.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Средином августа 1960. године Совејти су лансирали Спутњик 5, сателит који је требало да провери да ли је могуће да жива бића опстану дужи временски рок у свемиру. У космос је са собом понео два пса – Стрелку и Белку, 2 сива зеца, 40 мишева, 2 пацова и неке биљке.

Пси у Свемиру

За разлику од Лајке, која је умрла у орбити од стреса и прегријавања, ове животиње су се све успешно вратиле на Земљу! Заправо, била су то прва жива бића која су отишла у орбиту и затим се жива вратила на површину наше планете. У космосу су провели само један дан, али је и то био огроман успех.

Прочитајте још: Да ли знате где су у Београду ВЕНЕЦИЈА, БОМБАЈ и ШАНГАЈ? (ФОТО)

Мисија је донела и научну корист. Наиме, током четвртог обиласка Земље један од паса је почео да доживљава мождане ударе. Зато је одлучено да кад се људи пошаљу у свемир, њихови летови за прво време буду ограничени на три орбите. Први човек послат је у свемир мање од осам месеци касније. Био је то славни Јуриј Гагарин.

Стрелка и Белка?

После неколико месеци од повратка из космоса Стрелка је оштенила шест штанаца. Једног од паса са именом Пушинка (“Пахуљица”) ондашњи председник Совјетског Савеза Никита Хрушчов је касније поклонио Каролини Кенеди, ћерки америчког председника Џона Кенедија.

И Стрелка и Белка су угинули у дубокој старости. Данас су јунаци многих цртаних филмова и документарних емисија.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas