Oglas
· · Komentari: 1
prvi pas u svemiru

POSLATA U SAMOUBILAČKU MISIJU: Lajkina sudbina bila je jasna od početka, a evo šta niste znali o prvom psu u svemiru

Sa lupanjem srca i ubrzanim dahom, Lajka je dojahala raketom u Zemljinu orbitu, 2000 milja iznad moskovskih ulica koje je poznavala. Pregrejana, skučena, uplašena i verovatno gladna, svemirski pas je dao život za svoju zemlju, nehotice ispunivši misiju samoubistva.

1647422500_lajka.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/AnimalWised
Oglas

Koliko god da je ova priča tužna, zalutala mešavina haskija i špica postala je deo istorije kao prvo živo biće koje je kružilo oko Zemlje. Tokom decenija, ova sitna pionirka je više puta pronalazila novi život u popularnoj kulturi dugo nakon svoje smrti i vatrene propasti njenog sovjetskog broda Sputnjik 2, koji se razbio u Zemljinoj atmosferi pre više 60 godina.

Pročitajte još: OVA zemlja ima NAJVIŠE PIRAMIDA NA SVETU! A nije Egipat u pitanju!

Sovjetski inženjeri su isplanirali Sputnjik 2 na brzinu nakon što je premijer Nikita Hruščov zatražio let da se poklopi sa 7. novembrom 1957, 40. godišnjicom ruske boljševičke revolucije. Koristeći ono što su naučili od Sputnjika 1 bez posade i često radeći bez nacrta, timovi su brzo radili na izgradnji broda koji je uključivao odeljak pod pritiskom za letećeg psa. Sputnjik 1 je ušao u istoriju, postavši prvi objekat koji je napravio čovek u Zemljinoj orbiti 4. oktobra 1957. Sputnjik 2 bi otišao u orbitu sa pričvršćenom završnom fazom rakete, a inženjeri su verovali da je nosivost broda šest puta teža, te bi mogao izdržati u granicama tako što bi svog putnika nahranio samo jednom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by we for nepal (@we_for_nepal)

 

Priprema Lajke pred poletanje i odabir kandidata za ovu misiju 

Očekivali su da će Lajka umreti od nedostatka kiseonika - bezbolne smrti u roku od 15 sekundi - nakon sedam dana u svemiru. Ketlin Luis, kustos međunarodnih svemirskih programa i svemirskih odela u Smitsonianovom Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira sumnja da bi nekoliko grama hrane donelo razliku, i podseća na izveštaje da je lekarka prekršila protokol tako što je nahranila Lajku pre poletanja.

Sovjetski regruti za pse započeli su svoju potragu sa krdom ženskih pasa lutalica jer su ženke bile manje i očigledno poslušnije. Početni testovi su utvrdili poslušnost i pasivnost. Na kraju, pseći finalisti živeli su u malim kapsulama pod pritiskom danima, a zatim nedeljama. Lekari su proverili i njihove reakcije na promene vazdušnog pritiska i na glasne zvukove koji bi pratili poletanje. Testeri su kandidatima opremili sanitarni uređaj povezan sa karličnim područjem. Psima se nisu svideli uređaji, a da bi izbegli njihovu upotrebu, neki su zadržavali telesni otpad, čak i nakon konzumiranja laksativa. Međutim, neki su se prilagodili.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chris Lee (@mrleetheteacher)

Na kraju, tim je odabrao mirnu Kuđavku (Mala Kovrdžava) kao psa kosmonauta Sputnjika 2 i Albinu (Bela) kao rezervnu. Predstavljena javnosti preko radija, Kudravka je lajala i kasnije je postala poznata kao Lajka, „lajačica“ na ruskom. Pojavile su se glasine da je Albina nadmašila Lajku, ali pošto je nedavno rodila štence i zato što je očigledno osvojila naklonost svojih čuvara, Albina se nije suočila sa fatalnim letom. Lekari su izvršili operaciju na oba psa, ugradivši medicinske uređaje u njihova tela za praćenje srčanih impulsa, brzine disanja, krvnog pritiska i fizičkog kretanja.

Sovjetski lekari su izabrali Lajku da umre, ali nisu bili sasvim bezdušni. Jedan od njenih čuvara, Vladimir Jazdovski, odveo je trogodišnju Lajku u svoj dom neposredno pre leta jer je želeo da učini nešto lepo za psa.

Tri dana pre zakazanog poletanja, Lajka je ušla u svoj skučeni putni prostor koji je omogućavao samo nekoliko inča kretanja. Nedavno očišćena, naoružana senzorima i opremljena sanitarnim uređajem, nosila je svemirsko odelo sa ugrađenim metalnim držačima. 3. novembra u 5:30 ujutru, brod je poleteo sa G-silama koje su dostigle pet puta normalne nivoe gravitacije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alaina B Cyr (@alainabcyr)

Buka i pritisci leta uplašili su Lajku: otkucaji njenog srca su se utrostručili od normalnog, a njen broj disanja se učetvorostručio. U Nacionalnom muzeju vazduhoplovstva i svemira čuvaju se deklasifikovani ispisi koji pokazuju Lajkino disanje tokom leta. U orbitu je stigla živa, obilazeći Zemlju oko 103 minuta. Nažalost, gubitak toplotnog štita je doveo do neočekivanog porasta temperature u kapsuli, što je uticalo na Lajku. Umrla je „ubrzo nakon lansiranja“, otkrio je ruski lekar i trener svemirskih pasa Oleg Gazenko 1993. „Temperatura unutar letelice posle četvrte orbite registrovana je preko 90 stepeni“, kaže Luis. „Zaista nema očekivanja da je uspela da pređe orbitu ili dve posle toga. Bez svog putnika, Sputnjik 2 je nastavio da orbitira pet meseci.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas