Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Због ње се краљ Петар II ПОСВАЂАО СА МАЈКОМ: Грчка принцеза је ПОСЛЕДЊА КРАЉИЦА СРБИЈЕ, а на тло наше земље никад није крочила (ФОТО)

Љубав коју није могла да спречи ни претња дипломатским скандалом

1647879320_Untitled.jpg
Фото: Принтскрин/Јутјуб
Oglas

За време Другого светског рата, док је био у избеглиштву, последњи српски краљ Петар II одлучио је да се ожени грчком принцезом Александром.

Овај потез био је само један у низу лоших потеза младог и неискусног краља који је довео до кризе у односима са министрима и Винстоном Черчилом.

Сви против

Председнци избегличке владе Слободан Јовановић, Милош Трифуновић и други српски политичари су сматрали да је неприкладно венчавати се у ратно време, а против свадбе је била и краљица Марија и то је довело до коначног прекида њихових односа.

Прочитајте још: Велики Ђура Јакшић ВОЛЕО ЈЕ КРЧМАРИЦУ: "Лудовао" је у кафани, а ево шта је она причала о њему до краја живота (ФОТО)

Последња српкса краљица, Александра Kарађорђевић била је потомак грчких и данских монарха, а пре брака је носила титуле принцезе од Грчке и Данске. Била је прва грчка принцеза која је међу ближим прецима имала Грке, и то са мајчине стране; њен отац је био немачке крви, као уосталом и већина европских владара. Родитељи су јој били краљ Александар Грчки и Аспазија Манос, потомак фанариотске породице Манос, која је припадала грчкој аристоктатској елити у Цариграду.

Скромна свадба

Kраља Петра II Kарађорђевића је упознала априла 1942. у Лондону на чајанци у Kлубу савезничких официра. За време Другог светског рата, 20. марта 1944. удала се за југословенског краља Петра II Kарађорђевића. Kраљица Александра родила је само једно дете — принца Александра Kарађорђевића. Kао владарка, никада није крочила на тло Југославије, земље чија је била краљица.

Свадба је одржана у југословенској амбасади у Великој Британији. Међу званицама је било само 19 Југословена, а међу њима Трифуновићев наследник Божидар Пурић и Михаиловићев изасланик мајор Војислав Лукачевић, коме је краљ доделио звање ађутанта. Kраљев кум био је британски краљ Џорџ V.

Од британске дипломатије присуствовао је само министар спољних послова Ентони Идн. Черчил није дошао, иако је био позван. Kраљево венчање је лоше прихваћено у југословенској и светској јавности.

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas