Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
невероватна судбина

Живот праве АНАНДИ је попут серије: Родитељи су је присилно удали када је имала девет година, а ево ко ју је извукао из блата! (ФОТО)

Ананди Јоши, која је била прва жена лекар у Индији, била је прва Индијка која је завршила студије западне медицине у Сједињеним Државама.

1624731256_Untitled.png
Фото: Принтскрин/ Инстаграм/инста.маратхи
Oglas

Прича Ананди Гопал Јоши има богато наслеђе и надахнула је многе жене да се баве медицином у Индији и Сједињеним Државама. 

Присилна удаја

Ананди је рођена са именом 'Јамуна', али јој је касније супруг Гопал Јоши дао име Ананди (значење: она која доноси радост).

Родитељи су је присилно удали за више од двадесет година старијег човека.

Рођена је у породици земљопоседника, која је осиромашила и лоше материјално стање породице је довело до тога да Ананди присилно удају када је имала само девет година. Гопал је био двадесет година старији од Ананди.

Прочитајте још: Мадам ХЕЛЕНА БЛАВАЦКИ: Необична жена, тајанствених способности, од које је учио и Ајнштајн! (ФОТО)

Супруг као подршка

Гопал, који је био напредни мислилац и подржавао образовање жена, уписао ју је у мисионарску школу, а касније се са њом преселио у Калкуту, где је научила како да говори санскрт и енглески.

1800-их било је врло необично да се мужеви фокусирају на образовање својих жена. Гопал је био опседнут идејом о Анандијином образовању и желео је да она научи медицину и створи свој властити идентитет у свету.

У 14-ој години, Ананди је родила сина који, због лоше медицинске неге у то време, није преживео. Ово ју је подстакло да се посвети медицини.

Једног дана, Гопал је ушао у кухињу и побеснео када је видео Ананди како кува уместо да учи. Због тога се још више усредсредила на своје образовање.

Дипломирала медицину 1886. године у САД.

Студије медицине у Америци

Гопал је донео одлуку да Ананди пошаље у Америку да студира медицину уз помоћ мисионарке из Филаделфије по имену госпођа Карпентер.

Пре него што је отишла у Сједињене Државе, Ананди се 1883. године обратила јавности, где је изразила  незадовољство због недостатка жена лекара у Индији.

На скупу је рекла: „Јављам се као једна од њих“.

Такође је изразила своје ставове по питању недостатка доктора у хитним случајевима порођаја, када бабице једноставно нису довољне и како инструктори који подучавају жене имају конзервативне ставове.

Након мотивационог говора на јавном скупу, изразила је своје ставове о студирању медицине у Америци. Такође је нагласила потребу за женским лекарима у Индији и изјавила да жене могу бити бољи лекари у ситуацијама када су пацијенткиње жене.

 

Прерана смрт

Међутим, здравље Анандије почело да пропада, али Гопал ју је наговарао да оде у Америку како би могла да буде пример осталим женама у земљи.

Ананди је уписана на Женски медицински колеџ у Пенсилванији и завршила је двогодишњи курс медицине са 19 година. Дипломирала је 1886. године и одбранила докторску дисертацију на тему акушерства.ж

Ананди је била прва Индијка која је крочила на тло Америке.

У својој тези обрадила је информације из ајурведских текстова и америчких уџбеника. На матури краљица Викторија јој је послала поруку изражавајући своје одушевљење.

Ананди је преминула од туберколозе у 21. години, 26. фебруара 1887. Чак и након њене смрти, неколико писаца и истраживача наставило је да пише о њој како би подигло свест о важности образовања жена у Индији.

Прочитајте још: Хиљаде девојака љуби његов гроб, а неке су отишле толико далеко да глуме сексуалне односе са статуом! (ФОТО/ВИДЕО)

Цела Индија је оплакивала њену смрт, а након кремације, пепео је послат њеној добротворки - госпођи Карпентер, која га је положила у породичну гробницу.

Ананди Гопал Јоши је инспирација милионима Индијки које су пронашле мотивацију да закораче у поље медицине. Створила је историју постижући тако велике кораке у свом животу, на пољу које је захтевало прецизност и опсежно образовање.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas