Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли вам се дешава да се пробудите непосредно пре АЛАРМА? Разлог за то је ХОРМОН СТРЕСА!

Вероватно вам се дешавало да се пробудите непосредно пре него што ваш будилник почне да свира. Ваш организам има супер моћи и буди вас пре аларма, како вас он не би стресирао!

1650549368_alarm-clock-gdc20c97d4_640.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

У центру вашег мозга, налази се накупина нерава која се назива супрахијазматично језгро. То језгро надгледа сат вашег тела односно циркадијални ритам. Одређује када се осећате поспано, а када се осећате будно. Контролише ваш крвни притисак, телесну температуру и осећај за време. Оно претвара ваше тело у фино подешену машину.

Прочитајте још: ГРОБНИЦА У БЕОГРАДУ вековима крије страшну тајну: Тужна прича српских владара коју НИКАДА НИСТЕ ЧУЛИ

Та машина воли предвидљивост. Ваше тело је најефикасније када постоји рутина коју треба следити. Дакле, ако спавате у исто време сваке ноћи и будите се у исто време свако јутро, ваше тело закључава то понашање. И ту ствари долазе до науке.

Ваш циклус спавања и буђења регулише протеин који се зове ПЕР. Ниво протеина расте и опада сваки дан, достижући врхунац увече и нагло опада ноћу. Када су нивои ПЕР ниски, ваш крвни притисак пада, откуцаји срца се успоравају, а размишљање постаје магловито. Постајеш поспан.

Ако пратите марљиву рутину спавања – будите се у исто време сваког дана – ваше тело учи да повећа нивое ПЕР на време за аларм. Отприлике сат времена пре него што би требало да се пробудите, нивои ПЕР расту (заједно са телесном температуром и крвним притиском). Да бисте се припремили за стрес буђења, ваше тело ослобађа коктел хормона стреса, попут кортизола. Постепено, ваш сан постаје све лакши и лакши.

И зато се будите пре аларма. Ваше тело мрзи ваш будилник. Потресно је и стресно. И уништава сав тај напоран рад. Побеђује сврху постепеног буђења. Дакле, да не би било ометано, ваше тело чини нешто невероватно: почиње да повећава ПЕР и хормоне стреса раније увече. Ваше тело добија предност тако да процес буђења није прекинут. Толико је прецизан да се ваши капци отварају неколико минута - можда чак и секунди - пре него што се аларм огласи.

Па... може се рећи да имамо супермоћи онда? 

Постоје докази да се и сами можете пробудити на време. Научници за спавање са немачког Универзитета у Лубеку затражили су од 15 волонтера да спавају у њиховој лабораторији три ноћи. Једне ноћи, групи је речено да ће се пробудити у 6 ујутро, док је друге ноћи групи речено да ће се пробудити у 9 сати ујутро.

Али истраживачи су лагали - ионако су пробудили волонтере у 6 ујутро. И резултати су били запањујући. У данима када су спавачима говорили да ће се пробудити рано, њихови хормони стреса су се повећавали у 4:30 ујутро, као да су очекивали рано јутро. Када је спавачима речено да ће се пробудити у 9 ујутро, њихови хормони стреса се нису повећали - и пробудили су се ужаснутији. „Другим речима, наша тела бележе време за које се надамо да ћемо започети дан и постепено нас припремају за свест“, пише Џеф Хау.

Узгред, ако се не пробудите пре аларма, вероватно не спавате довољно - или не спавате по доследном распореду. Буђење у различито време радним данима и викендом може брзо да вам поквари сат. Без икакве доследности, ваше тело можда неће знати када да устане. Дакле, када ваш аларм почне да вришти, осећате се ошамућено и мрзовољно.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas