Oglas
· · Komentari: 0

Da li vam se dešava da se probudite neposredno pre ALARMA? Razlog za to je HORMON STRESA!

Verovatno vam se dešavalo da se probudite neposredno pre nego što vaš budilnik počne da svira. Vaš organizam ima super moći i budi vas pre alarma, kako vas on ne bi stresirao!

1650549368_alarm-clock-gdc20c97d4_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

U centru vašeg mozga, nalazi se nakupina nerava koja se naziva suprahijazmatično jezgro. To jezgro nadgleda sat vašeg tela odnosno cirkadijalni ritam. Određuje kada se osećate pospano, a kada se osećate budno. Kontroliše vaš krvni pritisak, telesnu temperaturu i osećaj za vreme. Ono pretvara vaše telo u fino podešenu mašinu.

Pročitajte još: GROBNICA U BEOGRADU vekovima krije strašnu tajnu: Tužna priča srpskih vladara koju NIKADA NISTE ČULI

Ta mašina voli predvidljivost. Vaše telo je najefikasnije kada postoji rutina koju treba slediti. Dakle, ako spavate u isto vreme svake noći i budite se u isto vreme svako jutro, vaše telo zaključava to ponašanje. I tu stvari dolaze do nauke.

Vaš ciklus spavanja i buđenja reguliše protein koji se zove PER. Nivo proteina raste i opada svaki dan, dostižući vrhunac uveče i naglo opada noću. Kada su nivoi PER niski, vaš krvni pritisak pada, otkucaji srca se usporavaju, a razmišljanje postaje maglovito. Postaješ pospan.

Ako pratite marljivu rutinu spavanja – budite se u isto vreme svakog dana – vaše telo uči da poveća nivoe PER na vreme za alarm. Otprilike sat vremena pre nego što bi trebalo da se probudite, nivoi PER rastu (zajedno sa telesnom temperaturom i krvnim pritiskom). Da biste se pripremili za stres buđenja, vaše telo oslobađa koktel hormona stresa, poput kortizola. Postepeno, vaš san postaje sve lakši i lakši.

I zato se budite pre alarma. Vaše telo mrzi vaš budilnik. Potresno je i stresno. I uništava sav taj naporan rad. Pobeđuje svrhu postepenog buđenja. Dakle, da ne bi bilo ometano, vaše telo čini nešto neverovatno: počinje da povećava PER i hormone stresa ranije uveče. Vaše telo dobija prednost tako da proces buđenja nije prekinut. Toliko je precizan da se vaši kapci otvaraju nekoliko minuta - možda čak i sekundi - pre nego što se alarm oglasi.

Pa... može se reći da imamo supermoći onda? 

Postoje dokazi da se i sami možete probuditi na vreme. Naučnici za spavanje sa nemačkog Univerziteta u Lubeku zatražili su od 15 volontera da spavaju u njihovoj laboratoriji tri noći. Jedne noći, grupi je rečeno da će se probuditi u 6 ujutro, dok je druge noći grupi rečeno da će se probuditi u 9 sati ujutro.

Ali istraživači su lagali - ionako su probudili volontere u 6 ujutro. I rezultati su bili zapanjujući. U danima kada su spavačima govorili da će se probuditi rano, njihovi hormoni stresa su se povećavali u 4:30 ujutro, kao da su očekivali rano jutro. Kada je spavačima rečeno da će se probuditi u 9 ujutro, njihovi hormoni stresa se nisu povećali - i probudili su se užasnutiji. „Drugim rečima, naša tela beleže vreme za koje se nadamo da ćemo započeti dan i postepeno nas pripremaju za svest“, piše Džef Hau.

Uzgred, ako se ne probudite pre alarma, verovatno ne spavate dovoljno - ili ne spavate po doslednom rasporedu. Buđenje u različito vreme radnim danima i vikendom može brzo da vam pokvari sat. Bez ikakve doslednosti, vaše telo možda neće znati kada da ustane. Dakle, kada vaš alarm počne da vrišti, osećate se ošamućeno i mrzovoljno.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas