Турска кафа није само напитак – она је културни мост, повод за разговор и ритуал који траје више од пет векова. Иако носи назив „турска“, њени корени сежу далеко јужније, у Јемен, где су је суфијски мистици користили за будност током ноћних молитви.
Од Јемена до Истанбула
Кафа је у Османско царство стигла 1538. године, када је султан Сулејман Величанствени заузео Јемен. Већ наредне године зрна су стигла у Цариград, данашњи Истанбул, где су се до 1550-их почеле отварати прве „кахвехане“ – кафане које су брзо постале центри друштвеног живота.
Каване као места окупљања и побуне
Иако су каване биле места дружења, изазивале су и контроверзе. Вјерски и политички ауторитети сматрали су их опаснима – гувернер Меке забранио је кафу још 1511. године, а султани су повремено затварали кафане из страха од субверзивних активности. Сличан отпор постојао је и у Енглеској, где је краљ Карло ИИ покушао да их укине.
Ритуал који спаја људе
Данас је кафа неслужбено пиће за дружење у Турској. Ритуал припреме је прецизан: у малој посуди с дугом дршком званој џезва, најфинији талог кафе полако се кафа, идеално на врућем песку, како би се ослободио богат укус и створио густи слој пене на врху, што се сматра знаком квалитета.
Права турска кафа послужује се врућа, с нетакнутом пеном, уз чашу воде за чишћење непца и комад локума који уравнотежује горчину. Иако се послужује у малим шољицама, пије се полако, дајући талогу времена да се слегне на дно.
Тумачење судбине из шољице
Када се кафа попије, шољица се окреће на тацну, а након хлађења следи тасеографија – читање судбине из талога. Иако прорицање није део исламске традиције, овај ритуал се сматра симболичним и забавним. У неким деловима Турске, користи се и у ритуалима удварања – млада у младожењину кафу додаје со, а ако је он попије без приговора, показује стрпљење и зрелост.
Пут ка Западу и изазови модерног доба
Кафа се брзо проширила Европом – прва кафана у Лондону отворена је 1652. године, а попут турских „кахвехана“, постала је место окупљања и размене идеја. Ипак, турска кафа никада није стекла глобалну популарност попут еспресса. Док неки стручњаци заговарају иновације, други се залажу за очување традиције.
Где попити праву турску кафу
За аутентично искуство у Истанбулу, препоручују се места попут Хафıз Мустафа, Мандабатмаз и Нури Топлар, где се кафа припрема полако, са богатом пеном, уз локум и воду. Читање из талога можете доживети у четврти Султанахмет, али се све више цени лични приступ – јер турска кафа није само напитак, већ прича која се дели.
(Крстарица)