· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

На данашњи дан и РЂА ПОСТАЈЕ ЗЛАТО! Данас погледајте у небо и пожелите ОПРОСТ од Бога за друге

Верници Српске Православне Цркве на данашњи дан славе Светог мученика Јулијана Тарсијског Благородног, а за овог свеца везују се многи митови

1593816191_crkva.jpg
Фото: Pixabay

Праема православном црквеном календару, данас се обележава Свети мученик Јулијан Тарсијски Благородни и Преподобну Анастасију Српску, светицу која је на свет донела Светог Саву. Данашњи дан верници прослављају у посту на риби.

Прочитајте још: Срби хрле у манастир код Крушевца: У њему живи само монах Јаков, а због онога што ЧУВА верници се УВЕК ВРАЋАЈУ

Због чуда која су се дешавала на гробу овог мученика који је као млад настрадао јер није желео да се одрекне Христовог учења, верује се да се на данашљи дан терају демони из људи. 

У источној Србији на данашњи дан веровало се да ће се ђаво лако истериати из душе недужних које су настанили.

Преподобна Анастасија, мајка Светог Саве
Преподобна Анастасија била је мајка Вукана, Стефана и Растка. Са Светим Немањом подигла женски Богородичин манастир на левој обали Топлице и ту се замонашила добивши монашко име Анастасија.Њене мошти почивају у манастиру Студеници. Пре неколико година ђакон Војислав Билбија је израдио диван саркофаг у коме се сада налазе њене мошти

У другим крајевима, верује се да се данас можемо помолити за спасење душе посрнулих. Обичај је да се погледа у неби и изговори молитва за спасење. Уколико је дан ведар, верује се да ће душа бити спасена од свих зла овог света.

Прочитајте још: С КОЦА И КОНОПЦА - изрека коју сви СРБИ користе, а нико не зна да се иза ње КРИЈЕ ЈЕЗИВА ПРИЧА

Свети мученик Јулијан Тарсијски Благородног био је сенаторског порекла. Страдао је са само осамнаест година у време Диоклецијаново,  када је подвргнут истјазавању за веру.

И у тим тренуцима, свети Јулијан беше већ довољно васпитан и утврђен у хришћанском благочешћу. Целу годину водао га је намесник царски за собом из града у град, мучећи га и наговарајући, да се одрекне Христа.

Прочитајте још: "Рипило је на мене да ме УДАВИ": Милован рекао жени да су ЂАВОЛИ дошли по њега, па испричао шта се десило у ВОДЕНИЦИ (ФОТО)

Док је био у тамници, његова мајка послата је да своме сину говори да се одрекне православне верае, али она га је сзупротно томе  учила и храбрила да не клоне духом, него да са благодарношћу Богу и смелошћу иде на смрт.

Тада су Јулијана зашили у врећу са песком, шкорпијама и змијама и бацили у море. Његове мошти су избацили таласи на обалу, па су их верници пренели у Александрију и чесно сахранили. 

Свети Јован Златоусти касније је држао похвалну реч светом мученику Јулијану.

Прочитајте још: "Сине, она је умрла пре 7 година": Повезао девојку до центра Неготина, сутрадан сазнао БОЛНУ ИСТИНУ

- Из уста мученика исходио је свети глас, и заједно са гласом изливала се светлост јаснија од сунчаних зрака. Узми кога било, сумашедшег и бесног, и приведи овоме светоме гробу, где су мошти мученикове, и видећеш, како ће демон непремено искочити и побећи као од палећег жара - поручио је Јован Златоусти

Из ових речи јасно је, како су се многобројна чудеса морала дешавати на гробу светог Јулијана.

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.