Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

СРЕТЕЊЕ: На данашњи дан обележава се доношење првог српског устава

Дан уставности је спомен на догађаје у Крагујевцу из 1835.године када је издат и заклетвом потврђен први српски устав - Сретењски устав.

1707992214_shutterstock_1119363845.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

На дан доношења овог Устава, окупила се Народна скупштина на једној ливади у Крагујевцу. Кнез Милош је изнео разлоге за доношење и суштину његовог решења. За писца устава кнез Милош је одредио свог секретара Димитрија Давидовића. Он је успео да напише устав који је био прихватљив и за кнеза Милоша и за народ. Србија је самостално и суверено и донела овај устав. Текст устава чинио 14 глава са укупно 142 члана. Уставом је прописан изглед заставе и грба, предвиђена је законодавна, извршна и судска власт.

Законодавна и извршна власт биле су поверене кнезу и државном совјету. 

Кнез је био глава државе и имао је право да доноси законе и уредбе по претходном мишљењу државног совјета. 

Државни совјет је учествовао у законодавној, извршној и судској власти. У то тело су улазили и министри и неодређен број "државних совјетника" и све их је именовао кнез. Било је предвиђено да постоји пет министара: правосуђа, финансија, иностраних дела, војних дела и просвете. Њих је именовао кнез из чланова реда Државног совјета, а ако би их кнез отпустио враћали би се у ред совјетника. Предлагали су законе и уредбе Државном совјету.

Вршење судске власти поверено је окружним судовима у првом степену, Великом суду у другом степену и посебном одељењу Државног совјета у трећем степену. 

Народна скупштина је била трећи орган власти. Уставом је предвиђено да се састоји од сто изабраних народних представника. Прописано је да се састаје сваке године на Ђурђевдан, а по потреби и више пута годишње. Она нема учешће у законодавној власти. 

У овом уставу су прокламовани неприкосновене личне слободе тј. забрана незаконитог лишавања слободе и услови задржавања у притвору. Неприкосновеност имања сваког Србина тј. заштиту имања од узнемиравања.

Уставом је прописан начин и пооступак његовог мењања.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas