Oglas
· · Komentari: 0

SRETENJE: Na današnji dan obeležava se donošenje prvog srpskog ustava

Dan ustavnosti je spomen na događaje u Kragujevcu iz 1835.godine kada je izdat i zakletvom potvrđen prvi srpski ustav - Sretenjski ustav.

1707992214_shutterstock_1119363845.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Na dan donošenja ovog Ustava, okupila se Narodna skupština na jednoj livadi u Kragujevcu. Knez Miloš je izneo razloge za donošenje i suštinu njegovog rešenja. Za pisca ustava knez Miloš je odredio svog sekretara Dimitrija Davidovića. On je uspeo da napiše ustav koji je bio prihvatljiv i za kneza Miloša i za narod. Srbija je samostalno i suvereno i donela ovaj ustav. Tekst ustava činio 14 glava sa ukupno 142 člana. Ustavom je propisan izgled zastave i grba, predviđena je zakonodavna, izvršna i sudska vlast.

Zakonodavna i izvršna vlast bile su poverene knezu i državnom sovjetu. 

Knez je bio glava države i imao je pravo da donosi zakone i uredbe po prethodnom mišljenju državnog sovjeta. 

Državni sovjet je učestvovao u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti. U to telo su ulazili i ministri i neodređen broj "državnih sovjetnika" i sve ih je imenovao knez. Bilo je predviđeno da postoji pet ministara: pravosuđa, finansija, inostranih dela, vojnih dela i prosvete. NJih je imenovao knez iz članova reda Državnog sovjeta, a ako bi ih knez otpustio vraćali bi se u red sovjetnika. Predlagali su zakone i uredbe Državnom sovjetu.

Vršenje sudske vlasti povereno je okružnim sudovima u prvom stepenu, Velikom sudu u drugom stepenu i posebnom odeljenju Državnog sovjeta u trećem stepenu. 

Narodna skupština je bila treći organ vlasti. Ustavom je predviđeno da se sastoji od sto izabranih narodnih predstavnika. Propisano je da se sastaje svake godine na Đurđevdan, a po potrebi i više puta godišnje. Ona nema učešće u zakonodavnoj vlasti. 

U ovom ustavu su proklamovani neprikosnovene lične slobode tj. zabrana nezakonitog lišavanja slobode i uslovi zadržavanja u pritvoru. Neprikosnovenost imanja svakog Srbina tj. zaštitu imanja od uznemiravanja.

Ustavom je propisan način i poostupak njegovog menjanja.

BONUS VIDEO:

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas