Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
невероватно

У овој земљи се говори чак 840 РАЗЛИЧИТИХ ЈЕЗИКА! Ево како су опстали кроз векове

Независна Држава Папуа Нова Гвинеја, која се налази у Океанији, једна је од језички најразноврснијих земаља на свету.

1649163972_papua-new-guinea-g33522df05_640.png
Фото: Пиксабеј
Oglas

Држава се повезује са провинцијама Западна Папуа и Папуа Индонезије. Занимљиво је да такође чини источну половину Нове Гвинеје. У овој држави живи око 8,1 милиона људи.  Као једна од најруралнијих земаља света, само око 18% становништва налази се у урбаним центрима ове независне државе.

Прочитајте још: Запостављена ПЛАНИНА западне Србије: Са ње се, ЛЕГЕНДА каже, бацила ЛЕПА СРПКИЊА јер није хтела да служи Турцима

Али једна од карактеристичних карактеристика државе је њена језичка разноликост. Познато је да има око 852 жива језика иако 12 од њих нема познатих живих говорника. Многи становници живе у својим заједницама. Заједнице у Папуи Новој Гвинеји су такође прилично разнолике. Чини се да је ово само пословични врх леденог брега. До сада, држава није у потпуности истражена, географски или културно. Толико више људи нема контакт са спољним светом, а као и заједнице и језици, верује се да је много више врста животиња и биљака у унутрашњости Папуе Нове Гвинеје још увек неоткривено.

Колико језика има у Папуа Новој Гвинеји?

Запањујуће је да држава која има само 462.840 квадратних километара са 8 милиона становника може имати толико живих језика. Упоредите ово са Индијом која има 1,3 милијарде људи који живе на земљи, а која званично признаје 22 језика. Међутим, људи овде говоре стотине језика. Да, неки од њих су незванично признати. Етнолог наводи 853 појединачна језика за ову државу. Дванаест је већ изумрло, остављајући 841 живи језик, од којих су 840 аутохтони језици. Кинески је имигрантски језик. 124 језика су на листи угрожених. Поврх тога? 40 језика умире.

„Папуански“ језици су најстарија група међу стотинама језика. Први људски досељеници увели су језике у ово подручје пре неких 400.000 година. Можда потпадају под окриље Папуанских језика, међутим, немају сличне корене. Језици припадају неповезаним породицама. Осим тога, у многим случајевима, већина њих су језички изолати.

Аустронезијски језици су се појавили у држави пре неких 3.500 година. Вероватно је само један тајвански извор био порекло ових језика. У 1800-им, досељеници који говоре немачки и енглески су стигли у Папуу Нову Гвинеју, што је повећало број језика који се већ говоре у држави.

Како су језици успели да опстану кроз векове? 

1. Географска изолација

Топографија Папуе Нове Гвинеје има неке везе са опстанком многих државних језика. Област има много мочвара, џунгле и планина које су изоловале сељане и ефикасно сачувале њихове језике. Рурално становништво Папуе Нове Гвинеје је значајно, јер урбани становници чине само око 13% становника. Многи од њих до данас немају никакав контакт са другим људима. Племенски сукоби и поделе су и даље честе и помажу у очувању језика и културе. 

2. Време 

Време је још један фактор у очувању језика. Скоро хиљаду година је потребно да би се један језик поделио, каже амерички лингвиста Вилијам А. Фоли, професор Универзитета у Сиднеју и специјалиста за аустронезијске и папуанске језике. Језици Папуе Нове Гвинеје су се развијали 40.000 година, тако да су промене у језицима природније.
Расправљајући о лингвистичкој разноликости језика у Папуи Новој Гвинеји у једној од својих књига, професор Фоли је конзервативно проценио да ће око 1012 јединствених језика произаћи из поделе једног језика на сваких хиљаду година. Процена не укључује мешање језика, језички контакт и изумирање других језика.

3. Друштво

Папуа Нова Гвинеја има племенско друштво, и то је још један разлог зашто језици опстају у држави. У сваком племену, њихов јединствени идентитет је означен језиком којим говоре. Свако племе је поносно на свој језик.
Број језика у Папуи Новој Гвинеји представља 12% од укупног броја језика у свету. 

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas