Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЗАНИМЉИВОСТ

10 минута телефонског разговора лечи ДЕПРЕСИЈУ!

Само десет минута разговора телефоном током дана помаже да се осећамо мање усамљено.

1618221267_Depositphotos_92046308_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

То тврди чак половина од укупно 240 учесника америчког истраживања које је објављено у часопису JAMA Psychiatry.

Прочитајте још: Ако сте љубитељ испијања кафе - ево која КОЛИЧИНА је дозвољена

Волонтери су током једномесечне студије кратко тестирали комуникацијске вештине испитаника, што је укључивало активно слушање и постављање питања. Прве недеље су их звали пет дана, у време кад је то одговарало учесницима студије. У наредном периоду сами су одлучивали да ли ће са њима разговарати два или пет пута седмично. У почетку су разговори трајали нешто дуже од 10 минута, а затим по 10 минута. Испитаници су говорили о разним темама, укључујући њихов свакодневни живот, али су постављали питања и волонтерима.

Редовни разговори су смањили анксиозност
Контролна група
Уз учеснике студије, ту је била и контролна група која није имала телефонске позиве. Члановима обе групе је на почетку и на крају месеца мерен ниво усамљености, анксиозности и депресије.

На скали усамљености, од три до девет, учесници су се у почетку у просеку налазили на 6,5, а на крају та бројка је износила 5,2, док код контролне групе није било никаквих промена. Анксиозност и депресија су забележили још већи пад.

Зовите пријатеље и рођаке када су лоше.

- Не постоји стандардизован начин да се протумачи колико је овакав помак клинички значајан, али с обзиром на то да је ниво усамљености испитаника опао у одређеној мери, то значи да смо утицали на њих - рекла је ауторка студије Маниндер Калон.

Важно је направити искорак према члановима породице и пријатељима када видите да се осећају лоше.

Прочитајте још: Фармерке савршено пристају уз ШТИКЛЕ, али само уколико се носе овако (ВИДЕО)

Такође, када се и сами осећате усамљено, обратите се блиској особи са којом можете да водите смислен разговор, али и пријатељима преко друштвених мрежа ако верујете да ће неко бити истински заинтересован да вас саслуша без осуђивања.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas