Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

ДЕСЕТ ствари које би требало да применимо до краја године: Чему би требало да кажемо "да"

За многе од нас, достизање нашег пуног потенцијала и успехаизгледа као немогућ задатак.

1699608328_shutterstock_2349859597.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Заглавили смо на нашим пословима од 9 до 5, и чак не знамо одакле да почнемо. С друге стране, постоје људи који са лакоћом постижу оно што пожеле и живе своје животе са радошћу и осећајем мира. Па, како су то урадили? Пре свега, нису оклевали да из свог живота избаце све оно што је сувишно и што им црпи енергију попут токсичних људи, потребе да се свима допадну и лажи. Али није само ствар у томе чега су се одрекли и рекли НЕ, већ и чему су рекли ДА. 

1. Нова искуства

Ако не пробамо нове ствари у животу, ограничавамо се на мали круг искустава која су нам позната и која нам не шире видике. Када кажете ДА новим искуствима то не значи да треба да скачете банџијем са моста, мада није искључено - то може да буде и нешто сасвим једноставно попут испробавања новог јела у ресторану, одлазак у град у коме до сада нисте били или радионица сликања. 

Чак и ови једноставни тренуци могу освежити вашу перспективу и донети осећај авантуре у вашу рутину. Идеја је да свако ново искуство, колико год мало било, развија нове стазе у вашем мозгу, посебно ако је учење неке нове вештине у питању. 

2. Путовања

Путовања нису само посета новим местима. То је начин да се уроните у различите културе и искуства. Проширује ваше видике, побољшава вашу културну свест и ствара трајна сећања. Чак и истраживање вашег локалног окружења може понудити нове перспективе и инспирисати ваш осећај за авантуру. 

3. Изазовите себе

Изазивање себе је одличан начин да растете и откријете свој пуни потенцијал . Ево неколико примера изазова које можете предузети:

  • научите нови језик,
  • преузмите лидерску улогу на послу или водите пројекат,
  • бавите се новим спортом или фитнес активностима, попут пењања, пливања или јоге,
  • савладајте страх или фобију, попут јавног говора или висине,
  • посветите се свакодневној медитацији или пракси свесности да бисте побољшали ментално благостање,
  • идите на излет и истражите дивну природу.

Као што видите, могућности су бескрајне. Све што треба да урадите је да започнете једну. Ово нас доводи до:

4. Преузимање прорачунатих ризика

Преузимање прорачунатих ризика је као паметно клађење у животу. Ради се о доношењу добро осмишљених одлука који би могли довести до нечега сјајног. Ово би могло бити нешто једноставно као што је улагање дела уштеђевине у нешто у шта верујете. Или би то могло значити да уђете у нову везу, знајући да би то могло да донесе радост и раст у ваш живот.

Кључно је да добро истражите тему и размислите о стварима како не бисте само бацали коцкице, већ доносили информисане одлуке које се могу исплатити на дуге стазе.

5. Покретање бизниса

Нико не би требало да жури са покретањем бизниса, посебно ако захтева велику претходну инвестицију. Међутим, покретање сопственог бизниса је прилика да своју страст, вештине и идеје претворите у стварност. То је путовање које укључује пажљиво планирање, посвећеност и истрајност. Такође постоји много послова који не захтевају да потрошите сву своју животну уштеђевину и да се задужујете.

Чак и ако вам не успе, научићете много и бити спремни за следећу сјајну идеју!

6. Помагање другима

С друге стране, зашто не бисте почели да помажете другима? Постоји много начина на које то можете учинити. Од помоћи пријатељу да се пресели, волонтирања у локалној банци хране, менторства, чишћења парка. Ови гестови не користе само онима којима помажете, већ и подстичу ваш осећај сврхе и благостања. Осим тога, лако можете створити ефекат таласа где ће особа којој сте помогли помоћи следећој особи, итд.

7. Сарадња са другима

Сарадња са другима може бити неформална као на пример, непланирани брејнсторминг са пријатељима у локалном кафеу или формална, као рад на тимском пројекту на послу. Само треба да искористите колективно знање и вештине да бисте ефикасније постигли заједничке циљеве.

8. Умрежавање

Умрежавање је још једна ствар коју често занемарујемо. Често повезиваје са другим људима занемарујемо као споредну ствар, а заправо би требало да искористимо што више прилика које нам се пруже да се повежемо са људима. Јака мрежа људи значи и јаку подршку за ваш следећи пројекат или реализацију идеје или пројекта. 

Изградња јаке мреже укључује повезивање са људима који деле ваша интересовања или вам могу помоћи да постигнете своје циљеве. Како да се повезујете? Реците ДА семинарима, конференцијама, предавањима и обукама на којима се окупљају људи из сличне бранше.

9. Финансијска писменост

Разумевање личних финансија је од суштинског значаја за вашу будућност и ваше финансијско благостање. Свака особа на Земљи треба да научи и зна о буџетирању, штедњи, улагању и управљању дугом. Финансијска писменост је најважнија ствар која вас оснажује да доносите информисане одлуке и осигуравате своју финансијску будућност.  Не морате бити геније да бисте схватили већину правила личних финансија и ствари које треба да урадите да бисте били у повољнијој финансијској позицији.

10. Следите своје снове

И на крају, ако заиста желите да достигнете свој пуни потенцијал, морате да следите своје снове и страсти. Ако их још немате, релативно је лако пронаћи један или више њих. Само треба да почнете да експериментишете са различитим активностима и интересовањима. На тај начин можете чак открити да имате посебан таленат за нешто о чему никада раније нисте размишљали. Можда ће бити потребно време да откријете шта вас заиста узбуђује, било да је у питању каријера, циљ коме сте страствено посвећени или креативни рад.

Ваш сан би могао бити да покренете сопствени посао, путујете светом или остварите значајан утицај у својој заједници. Дакле, знајте да је остваривање својих снова дугорочна обавеза. Али обећавам вам, исплатиће се, посебно ако уживате у процесу и путовању.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas