· · Коментари: 0
УЧЕЊЕ ЈЕЗИКА

Била је полиглота и говорила 16 РАЗЛИЧИТИХ СТРАНИХ ЈЕЗИКА, а ово су њени САВЕТИ за брзо учење и савладавање (ФОТО)

Ево како да успешно савладате било који страни језик.

1599121411_Depositphotos_3475594_s-2019.jpg
Фото: Депозит

Като Ломб је била жена која се бавила професионалним превођењем. Она је из Мађарске и за све оне који желе да науче нови језик, Като је написала 10 савета како да то ураде.

Като је већину језика сама савладала, радећи искључиво са уџбеницима и белетристиком на језику који је проучавала. Своју методу усвајања језика представила је у књизи “Како учим језике”.

У средишту њеног приступа је принцип “потпуне уроњености у језик”: савладавање граматике паралелно са читањем оргиналних текстова и памћење стабилних фраза које се најчешће користе у усменом говору.

Ово су њена правила:

Свакодневно вежбајте језик. А ако неко нема времена, онда само 10 минута дневно. Посебно је то добро радити ујутру.

Ако немате жељу за учењем, немојте се приморавати. Одложите књигу, али језик учите кроз радио, музику, жив разговор...

Запишите или запамтите све "готове фразе" које се могу користити у што већем броју случајева.

Прочитајте још: У току живота 2 ГОДИНЕ ПОТРОШИМО НА ТЕЛЕФОНСКЕ РАЗГОВОРЕ, а на ТВ, учење и хигијену?

Покушајте ментално превести све што је могуће: билборде, натписе на плакату, комаде случајно саслушаних разговора. То је увек опуштајуће, чак и ако сте стварно уморни.

Учите или читајте само праву ствар. Никад текстове са грешкама. Те грешке ће вам ући у главу и нећете моћи лако да их избаците.

Страни језик је тврђава која се мора опустошити са свих страна истовремено.

Напишите спремне фразе и научите их у првом лицу једнине. Например: Само се шалим.

Страни језик је тврђава која се мора опустошити са свих страна истовремено: читањем новина, слушањем радија; гледањем филмова који нису преведени, присуствовање предавању на страном језику; рад кроз уџбеник, дописивање, разговори итд.

Прочитајте још: Погледајте због чега је овај СНИМАК за само седам дана видело преко 9 МИЛИОНА ЉУДИ (ВИДЕО)

Не бојте се разговара, не бојте се могућих грешака, већ тражите да вас исправе. Што је најважније, немојте да се увредите ако стварно почну да вас исправљају.

Будите сигурни да ћете сто посто савладати тај језик.

Като Ломб је имала једноставну формулу према којој је савладала све језике:

Време + камата = резултат

Или, ако мало појаснимо:

Утрошено време + камата / ограничење (страх од грешака) = резултат.

Прочитајте још: Ових 10 ПРАВИЛА БОНТОНА свако треба да зна

Колико је Като Ломб волела језик сведочи и овај афоризам из њеног живота.

Када је Като Ломб (86) срела свог пријатеља Стива (54), рекла му је:

“Стив, тако си млад! Толико година које долазе, толико језика које још увек можеш да научиш!”

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.