Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ЛЕПО ПОНАШАЊЕ

Ових 10 ПРАВИЛА БОНТОНА свако треба да зна

Бонтон, као скуп правила лепог и културног понашања, иако другачије форме и садржине, пристуан је вековима у свим друштвима.

1598616581_Depositphotos_381385286_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Сама реч бонтон је француског порекла (бон тон) и у буквалном преводу значи добар тон, односно, добар начин опхођења.

Чињеница је да су се ова правила мењала током времена, те су неки обичаји поставши непримењиви или пак смешни, замењивани својим модернијм верзијама како би се уклопили у савремене токове друштва.

Прочитајте још: ЦЕНИТЕ СВОЈ ЖИВОТ: Размишљајте позитивно и корстите сваки тренутак (ВИДЕО)

Некад је било незамисливо да жена пуши, те је каваљерима било строго забрањено да запале цигарету у друштву дама, као и обавезно да, из знака поштовања, замене своју гардеробу када одлазе у друштво нежнијег пола како се не би осећали на дим.

Оваква друштвена норма која датира из 19. века, као и многе сличне које су услед напретка и промена у друштву изгубиле смисао, престале су да се уважавају, али се велики број одржао и до дана данашњег остао одлика нечег што називамо лепо васпитање.

Разлике међу културама
Оно на шта треба скренути пажњу јесу велике разлике које постоје међу културама. Наравно да су мимоилажења већа што су државе удаљеније. Док се у западном свету сматра изразито некултурним да не гледате у очи особу са којом се рукујете, у Јапану контакт очима за време клањања показује да сте неко коме се не може веровати. Ово потиче из дрвених времена када је наклон био израз којим се показивало поверење тако што ћете да погнете главу и тиме оставите свој врат на милост или немилост особи преко пута вас.

Без обзира на све различитости и многе промене, постоје одређени манири који су безвремени и универзални. Сваки гест који у својој сржи има исказивање поштовања, умереност, помоћ или љубазност никада неће изаћи из моде. Иако у мањој мери или можда на другачији начин, правила бонтона и даље поштујемо. Или се макар трудимо да то чинимо.

Прочитајте још: Да ли знате како је настао ЧУВЕНИ СИМБОЛ дигиталне комуникације? Ово је кратка историја „СМАЈЛИЈА“ (ВИДЕО)

Оно што је сигурно јесте да нам се свима поткрадају грешке када су у питању одређени протоколи, па ево неких, можда, најчешћих.

Улазак и излазак из ресторана

Упркос правилу да даме имају предност постоје ситуације када се праве изузеци.

Један такав преседан јесте улазак у ресторан, кафић или било какав угоститељски објекат. У овом случају, мушкарац је тај који улази први како жена не би имала никаквих непријатности или се сусрела са неугодним изненађењима. Каваљер је тај који крчи пут и штити даму, као и особа која бира сто.

При изласку из ресторана, првопоменуто правило се враћа на снагу, те се жена пропушта прва.

Прочитајте још: Има чак 29 СЛОВА! Да ли знате која је НАЈДУЖА РЕЧ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ?

Фото: Депозит

Капе, шешири, рукавице

Без обрзира на промене у облачењу и модне трендове, оно што је остало правило до дан-данас јесте да мушкарци скидају шешире, капе и слично, као и рукавице при поздрављању на улици или уласку у просторију, док даме то никако не чине.

Есцајг

Постоји много теорија и правила шта се на који начин и којим прибором једе, нарочито ако је у питању велики и свечани ручак или вечера која се састоји из неколико јела.

Оно што бонтон у свим случајевима налаже, без обзира на обим и отменост, јесте да се есцајг за време јела никад не оставља на ивицама тањира, већ се виљушка и нож одлажу благо укрштени у самом тањиру.

Фото: Депозит

Ходање улицом

Правила бонтона налажу да уколико има више од троје људи, никако не идемо сви у истој линији како не бисмо закрчили пролаз осталим шетачима.

Ако је у питању двоје људи, женска особа или старији господин имају почасно место са десне стране. Тако ће каваљер увек ходати ближе друму како би имао заштитничку улогу, док би у случају троје људи, дама имала почасно место у средини, односно џентлмен би ишао између две даме у супротном случају.

Замљив податак јесте да последње правило има изузетак, а то је у случају кише. Тада, мушкарац прелази тако да обе даме може да заштити од кише, чак и по цену да он сам покисне.

Прочитајте још: ВОДА као ФОРМУЛА СРЕЋЕ: Како утиче на наше ФИЗИЧКО И ПСИХИЧКО ЗДРАВЉЕ

Лифт

Бонтон налаже да женска особа прва улази и излази из лифта.

Мада, уколико је лифт празан, могу се прочитати и теорије да заправо мушкарац треба да буде тај који улази први из простог и практичног разлога да провери сигурност лифта пре него што дама ступи у њега.

Фото: Депозит

Такође, будући да је скучен простор, цигарете нису никако дозвољене, а требало би да се трудимо да не будемо бучни или да не стварамо другима непријатности својим гурањем или пртљагом.

Степенице

Када говоримо о пењању уз степеница, бонтон каже да уколико је стубиште довољно широко, мушкарац и жена иду упоредо, али уколико нема простора за тако нешто, дама је та која иде испред.

При спуштању, редослед је обрнут и мушкарац иде први. Овакво правило налази упориште у чињеници да уколико га се будемо придржавали, мушкарац ће бити у могућности да заштити женску особу у случају пада или неке незгоде.

Придржавање капута

Прави каваљер добрих манира ће дами у чијем је друштву увек придржати капут и привући столицу.

Врло је занимљиво да је ово само и искључиво дужност пратиоца, а никако конобара. Такву понуду мушкарац треба да одбије и да преузме овај део на себе, показујући тиме да он брине о дами са којом је дошао.

Прочитајте још: Видео који ће вас насмејати: Како изгледа када бака сече лубеницу? (ВИДЕО)

Поправљање шминке

Иако понекад непрактично, правило налаже да се шминка никад не поправља у самој сали ресторана или кафића, већ да се такве ствари обавјају у тоалету.

Стога, права дама ће огледала у објекту посматрати само као украс, а за поправљање кармина или друге шминке ће се упутити у просторију која је између осталог и за то намењена.

Фото: Депозит

Наручивање у ресторану

Ово правило се скоро сасвим изгубило будући да се свет веома мења, али по бонтону, мушкарац је тај који наручује, прво за даму, па онда за себе.

Она своју одлуку саопштаву мушкарцу, који их након тога преноси конобару. Мушкарац је тај који увек бира вино, наравно уз консултацију са дамом.

Личне поруке

Будући да живимо у времену које је запосела технологија, последње правило које ће бити поменуто скоро да и нема смисла, али носи у себи одређену ноту поштовања и културе.

Иако су писма, нажалост, давно изашла из моде, а комуникација се одвија искључиво путем телефона или компјутера, немојте заборавити да се поруке личне природе, односно оне упућене драгим и посебним људима, увек пишу руком.

Прочитајте још: ПРЕШАО ИГРИЦУ: Сви су се окретали за момком са СПЕЦИЈАЛНОМ заштитном маском (ФОТО)

Тако да ако следећи пут одлучите да неком посветите пар редова, немојте то урадити тако што ћете откуцати речи, већ их испишите својеручно на парчету хартије. Можда јесте старомодно, али тим гестом ћете показати особи да вам је посебна.

Мода је пролазна, стил је вечан!

У 21. веку којим владају интернет, друштвене мреже, родне равноправности, многи ће овакве норме осудити као старомодне, ригорозне и нешто чему не треба придавати посебан значај. Иако поједина правила могу подлећи изменама, лепи манири и културно понашање су питање стила и никада неће изаћи из моде. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas