Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Пет хобија могу да нас учине срећнијим: Да ли су део и ваше рутине?

Нова студија открива 5 креативних активности које вас могу учинити срец́нијим

1690623706_shutterstock_2174311067.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Начин на који проводите своје слободно време може бити огромна компонента на путу вашег физичког и менталног благостања.

Анкета Америчког психијатријског удружења из јула 2023. показала је да Американци који се баве креативним активностима најмање једном недељно пријављују боље ментално здравље у поређењу са људима који се нису бавили креативним активностима тако често, пише Хуфф Пост.

За ових пет креативних активности је студија показала да су помогли вец́ини људи да ослободе стрес:

Слушање музике

Слушање музике је једна од најпопуларнијих активности у слободно време, а 77% учесника у анкети АПА изјавило је да слуша музику за ублажавање стреса и анксиозности. Слушање музике коју сматрате пријатном може уравнотежити амигдалу, део вашег мозга који регулише емоције. Овај део вашег мозга је осетљив на музику која се доживљава као пријатна или радосна.

Студија из 2022. коју је спровео Универзитет у Монголији је открила да поп, метал, рок, класична музика и кинеска традиционална музика имају позитивну корелацију између менталног здравља особе и свакодневног понашања. Чак и ако не слушате активно, музика у позадини смањује ниво анксиозности и узнемирености и повец́ава опуштање.

Слагање слагалица

Скоро 40% испитаника АПА студије рекло је да решавање слагалица помаже у смањењу стреса. Слагалице побољшавају функцију префронталног кортекса, који игра важну улогу у когнитивним функцијама као што су размишљање, доношење одлука, концентрација и решавање проблема. Укрштене речи такође могу да прошире ваш речник, стимулишу размишљање, повец́ају самопоуздање и ојачају ваш капацитет учења, према студији Одељења за фармакологију Института за медицинске науке и истраживачког центра Ананта из 2021. године у Индији.

Певање или плес

Двадесет пет одсто људи у анкети АПА навело је певање и плес као креативне активности које ублажавају стрес и анксиозност.

- Активности као што су певање и плес су трансформативне јер нам омогуц́авају да обрадимо различите емоције било обезбеђивањем сигурног излаза за њихово изражавање или њихово ослобађање. Укључивање у њих не само да обезбеђује померање нечије пажње и фокуса, вец́ мења нечије физиолошко стање пружајуц́и неопходан предах од стреса и невоље животних изазова - рекла је Гејл Берг, лиценцирани психолог у Савезу за психологију државе Њујорк и оснивач Психолошка решења.

- Физичка активност ослобађа природне ендорфине, који служе за подизање расположења и помажу нам да се осец́амо добро.

Цртање, сликање или вајање

Можда сте чули за уметничку терапију као начин изражавања и комуникације у лечењу менталних болести. Ова невербална терапија може да игра улогу у ублажавању симптома депресије и анксиозности, што би могао бити један од разлога зашто је 24% људи у анкети АПА навело ове активности као начин на који ублажавају стрес, пише Хуфф Пост.

Чак и ако мислите да не можете да цртате, допуштање себи да изразите своје мисли или идеје може бити од користи.

Креативно писање

Писање може бити терапеутско, посебно када се користи поетски и креативни језик као облик изражавања, што је чинило 16% људи у анкети.

- Креативно писање је само једна од ретких креативних активности које могу бити од користи вашем менталном здрављу, а можда су вец́ укључене у ваш животни стил. Генерално, свака активност у којој одвојите време ван своје свакодневне рутине може побољшати ваше ментално и физичко благостање.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ


 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas