Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Боје одеће које би требало да избегавамо када смо уморни: Истраживања кажу да црпе енергију

Да ли желите да знате које боје одеће ће вас подржати када понестане енергије, а које ће само погоршати ситуацију? Ово ће вам помоћи да престанете да губите енергију, већ да је оснажите.

1690891735_shutterstock_709387969.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Могу ли боје утицати на расположење, емоције и понашање? И да ли неки од њих заиста помажу да се врати енергија? Испоставило се да је то заиста тако. Боја је извор светлости и енергије, дакле боје могу имати ефекат на наше расположење и понашање.

Студија објављена у стручном часопису "Тхе Интернатионал јоурнал фор биосоциал ресеарцх" и спроведена у сарадњи са приватном школом за децу са сметњама у развоју подржава идеју да боје утичу на наше расположење, емоције и понашање. У учионицама су боје зидова промењене из наранџасте и беле у краљевско плаву и светлоплаву, а тепих из наранџасте у сиву. Као резултат промена, средњи крвни притисак код деце је смањен за 17%. Поред тога, према речима наставника и независних посматрача, деца су се боље понашала, постала су пажљивија и мање агресивна.

Иако постоје боје које кмотивишу и стимулишу, неке нам краду енергију. Дакле, које нијансе нам одузимају снагу?

Многи интуитивно бирају црну или сиву када се уморе. Чини се да су то неутралне нијансе, али у ствари ове специфичне боје хране ниску енергију. И поред ниске енергије, избор одеће у оваквим нијансама може је додатно снизит.

Стручњаци препоручују да се ради супротно и,када недостаје енергија треба бирати одећу у распону од јарко црвене до жуте, укључујући бордо, розе, брескве, коралну, наранџасту, златну и друге нијансе које су повезане са њима. Требало би да дају снагу и виталност. Поента је да себи дате импулс који је супротан ономе што ваше расположење сугерише.

Овде, међутим, вреди напоменути да се жута и бела чешће повезују са позитивним емоцијама, а црвена са негативним (на пример, бес). Када су истраживачи Брајан Мајер, Мајкл Робинсон и Џералд Клор почели да проучавају однос између речи емоција и боја, открили су да је светлост често била повезана са речима позитивних емоција, а тама је често била повезана са речима негативних емоција.

Подаци су објављени у "Псyцхологицал Сциенце" 2004. године. Аутори су открили да смо склони да закључимо валенцију стимулуса (и доброг и лошег) на основу његове светлости. На пример, када су замољени да повежу емоционални одговор са бојом, учесници су често повезивали јарке светле боје (као што су бела и розе) са позитивним емоцијама (као што су срећа, опуштање).

Докторска теза под називом "Дијагностичке боје емоција" клиничког психолога Навита Гохара Кадара са Универзитета у Сиднеју 2008. године показала је да је боја важна карактеристика перцепције шест основних емоција: љутње, гађења, страха, среће, туге и изненађења. Истовремено, црна је повезана са страхом, зелена са гађењем, плава са тугом, црвена са бесом, жута са срећом, а светле нијансе са изненађењем).

Тако су, поред црне, међу непожељним нијансама одеће за периоде умора и недостатка енергије, истакнуте плава и зелена. Неке студије такође показују да су сиве и браон боје повезане са негативним емоцијама (иако ређе од црне, плаве и зелене). Истовремено, у истим студијама, црвена је често тумачена и као позитивна и као негативна боја, што је највероватније због њених различитих тумачењима широм света.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas