Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

"Бунтовнички град" који је друг Тито избегавао у широком луку: Погледајте које место у Србији је добило ову ТИТУЛУ

Иако је често путовао, у овај град је ишао само када је морао

1663068159_tito-na-korculi-58-190506.jpg
Фото: Архива Новости
Oglas

Јосип Броз Тито у историји је остао познат по својим светским турнејама, обиласцима држава које су се налазиле на другом крају света и путовањима која су трајала по неколико месеци. Али у Југославији постојало је једно место које би Тито избегавао у широком луку, а које се налази у срцу Србије.

Постоји легенда која каже да посете Чачку и околини владари Србије никако нису волели. Тако га је краљ Александар Карађорђевић посетио само једном и то само због сахране војводе Степе Степановића, Тито га је заобилазио, а ни данас политичари не воле да га посећују.

Иако је током своје тридесетпетогодишње владавине Тито у Чачку био седам пута, увек се трудио да га заобиђе, у колико је то могуће.

Прочитајте још: Филмска љубавна прича Корнелија и Снежане: Жена која му је повратила ВЕРУ у љубав (ФОТО)

Плански на то место никада није долазио, а историчари сматрају да је то због чињенице да је Броз до краја живота овај град доживљавао као близак равногорском покрету.

И као су га током његових посета увек дочекивали дочекивале раздрагане гомиле људи, за Тита су они остали четници, ваљда због своје близине Равној Гори и песме „На планини, на Јелици“, пише Нови.ба.

Извештаји полиције краљевине Југославије из 1940. године Чачак су оценили као озлоглашено „комунистичко легло“ у Западној Србији, у овом граду боравили су чувени комунисти – Филип Филиповић, Коста Новаковић, Милка Минић, Милош Минић, Драгиша Мишовић.

Али то Титу није претерано значило, данас стари у Чачку још увек причају да су сваки пут пре доласка председника СФРЈ људи представљени као противници режима хапшени превентивно и по недељу дана раније, због тога је овај град добио етикету “бунтовничког града“, а чак се десила и једна ситуација да је време говора Тита нестало струје.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas