Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
МИТ ИЛИ ИСТИНА

Често чујемо да су деца "пљунути отац или мајка", а знате ли како је настао овај израз?

Када неко дете невероватно подсећа на своје родитеље кажемо да је пљунути отац, или пљунута мајка. Зашто?

1616527202_Depositphotos_10859795_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

С обзиром на то да је овај израз карактеристичан за више језика, постоји и неколико теорија о његовом настанку.

На пример, верује се да енглески израз истог значења "спиттинг имаге" (енг. то спит – пљунути) заправо потиче од фразе "сплиттинг имаге" (енг. то сплит – раздвојити – као подељена слика, слика у огледалу), пише сајт Језикофил.

Прочитајте још: КАКО СЕ КАЖЕ: Да ли је БИЦИКЛ, БИЦИКЛА ИЛИ БИЦИКЛО?

Међутим, слични изрази постоје и у француском, нпр. Ц’ест ле портраит црацхé де сон пèре (Он је пљунута слика свог оца) или у норвешком Сом снyтт ут ав несен паа (као издуван из носа).

Могуће је да порекло овог израза треба тражити у митологији, па неко подсећа на родитеља као да је буквално испљунут из његових уста, или испљунут из његовог тела (као што је нпр. египатски бог Атум створио богове Шуа – бога ваздуха и Тефнут – богињу влаге и кише, тако што их је испљунуо из уста).

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Када је Д, а када Т? Претходни или предходни, представља или претставља?

Стари народи су видели чврсту везу између својих тела и света који их окружује.

Тако је у нордијској митологији биће по имену Квазир створено од пљувачке богова. А није ништа необично ни пљунути у шаку пре него што се руковањем означи почетак неког доброг посла, све је то последица веровања у магијску моћ пљувачке.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas