· · Коментари: 0

ЧЕТИРИ ПИТАЊА која побољшавају односе међу људима: Ову реченицу увек поновите саговорнику ако га нешто нисте разумели

Једноставно је

1678786838_shutterstock_562530163-1-.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Вештина коучинга је базирана на извежбаном слуху али и способности и вештни да поставимо право питање у правом тренутку. Иако нисте завршили едукацију за коуча представљамо вам 4 моћна питања која можете увек постављати и значајно поправити и пословне и приватне односе. Запишите их и пробајте већ данас.

Како могу да ти будем од помоћи данас/сада?

Природно је да када вам неко дође са неким проблемом или изазовом да га заспемо својим идејама како би они могли тај проблем да реше. Али важно је да застанемо и да им пружимо простор да саговорници сами дефинишу нашу улогу у решавању проблема. Некоме је потребно само да исприча свој проблем, некоме да заједно изнесете идеје, а некоме је потребна јасна инструкција. Пружите саговорницима прилику да и сами одреде шта им је потребно. Без обзира на сценаријо туђе потребе можете да испуните само ако сте довољно радознали и питате шта им је заправо потребно.

Који део проблема је најизазовњи за тебе/ шта те највише мучи у ово ситуацији?

Ово питање је важно због нечега што психолози зову когнитивна пристрасност – нетачна претпоставка да су други људи слични нама и да реагују на исти начин као ми. Подсвесно верујемо да други људи уживају у истим стварима коа и ми, да се суочавају са сличним изазовима и да пролазе кроз иста искуства. Али то уверење је најчешће погрешно. Када поставите ово питање, одговор вам дозвољава и да сагледате проблем из туђих ципела. Цео склоп личности нашег саговорника одређује његову перспективу и ресурсе који су му на располагању да проблем реши и зато не можемо да претпостављамо да је оно што би било добро за нас добро и за нашег саговорника.

Да ли сам те добро разумела: (поновите саговорникову реченицу)?

Постоји десетине разлога за неспоразуме или за неразумевање између саговорника. Наши филтери који обрађују информације које долазе до нас пропуштају само оно што је компатибилно са нама и што потврђује наша уверења. Због тога је јако важно током разговора често понављати оно што смо чули од саговорника, јер тако и њему дозвољавате да преформулише реченицу или изјаву уколико то пожели. Поред тога, ваша потреба да заиста разумете особу преко пута отвара простор поверења који је непроцењив за искрен и отворен дијалог. И када вас саговорник исправи – то је одличан знак! То значи да је увидео нијансе и покушава да разјасни све што би могло да буде конфузно.

И шта још?

Кратко и слатко питање које позива саговорника да изађе из своје зоне комфора и да истражи све аспекте теме у којој се налази. Сваки пут када поставите питање И шта још? нежно гурате саговорника да иде изван онога што је на прву лопту очигледно и да се дубље загледа у изазов или проблем. Овај приступ има одличне резултате и када се нађете у некој расправи. Ако искрено и нежно поставите питање“Шта ти је још потребно да би био сигуран да сам те чула?“, то заиста од саговорника захтева да детално изнесе своје аргументе.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.