· · Коментари: 0

Црква и њени верници данас славе СВЕТОГ АПОСТОЛА АРИСТОВУЛА: Ако желите да окајете грехе, изговорите ове речи

Српска православна црква данас обележава светог апостол Аристовул и светог мученика Савина

1680004056_shutterstock_792850408.jpg
Фото: Схуттерстоцк

Свети апостол Аристовул један је од Седамдесет апостола. Био је брат апостола Варнаве и рођен је на Кипру. Следио је апостола Павлу, који га и помиње у посланици Римљанима (Рм 16, 10). Када је велики апостол Павле постављао многе епископе за разне крајеве света, тада је поставио и Аристовула за британског епископа. У Британији су народи народи били дивљи, неверни и опаки, па је Аристовул претрпео међу њима неописиве муке, беде и пакости.

Ударали су га без милости, вукући га по улицама, ругали су му се и подсмевали ми се. Али на крају овај светац је дошао до успеха силом благодати Божје. Просветио је народе, крстио их у име Христао, цркве је градио, свештенике и ђаконе едуковао и најзад, тамо је у миру скончао и отишао у царство Господа, коме је верно послужио.

Ако желите да окајете грехе, данас би требало да изговорите ову молитву:

"Апостоле Свети Аристовуле, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим."

Црква данас обележава и светог мученика Савина

Живео је у граду Хермопољу и био старешина у том граду. У време једног гоњења хришћана он се удаљио у неку планину са многим другим хришћанима, и затворио се у једну колибу где је проводио време у посту и молитви.

Али открио га је неки просјак, који му је доносио храну доносио и коме је Савин велика добра учинио. Као Јуда Христа, тако и овај бедник за новац (за два златника) издао је свога добротвора. Савин је, са још шесторицом, ухваћен од војника, везан и на суд отеран. После великих мука био је бачен у реку Нил где је преминуо.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ