Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли је тачно да се коса мења сваких седам година? Ево шта каже наука

Истина је да коса има свој циклус и да се обнавља након одбређеног броја година

1653675534_karl-hedin-1LX5ecH-Uzw-unsplash.jpg
Фото: Unsplash
Oglas

Понекад се осећамо као да имамо метлу уместо косе, док већ наредне недеље имамо спектакуларну косу. Иако је јасно да се (као и све остало) изглед може побољшати уз помоћ производа, истина је да коса има свој циклус регенерације.

Кажу да се коса обнавља сваких седам година – па смо одлучили да дођемо до корена и откријемо све детаље и нијансе.

За почетак, јасно је да са седам година не губимо и не обнављамо сваку длаку. Према трихолозима (стручњацима за косу) „коса има тенденцију да се често обнавља. Нова коса обично траје око једне до три године. Онда отпадне и изаћи ће нова који ће трајати отприлике исто толико времена.”

Одакле долази седмогодишња теорија?

Објашњење је једноставније него што мислите. Свака коса ради ову замену сопственим темпом, а пошто имамо милионе, потребно је око седам година да се цела коса обновила.

А да би се то догодило, сигурно сте приметили да коса не само да опада већ се и проређује .

Прочитајте још: Пет једноставних ПЛЕТЕНИЦА са распуштеном косом: Са ОВИМ фризурама нећете остати непримећени (ФОТО)

Када се коса потпуно развије, биће гушћа, док су длачице које ће опасти финије, због чега се волумен ваше косе мења.

Па, прва ствар коју морамо разумети је да је раст косе сложен процес и да зависи од самих фоликула. 85% наше косе стално расте (расте око 1 центиметар сваког месеца), осталих 15% је зрела коса, која је престала да расте и пре или касније ће опасти.

Дакле , умерен дневни губитак косе не мора да нас брине, јер ако опадне из корена, израсће нова коса. Чак и трихолози кажу да је нормалан губитак стотину власи дневно. Још један фактор који морамо узети у обзир је старост, јер како старимо, фоликули се смањују, дегенеришу и производе све ситније и мање длаке, до тачке у којој могу чак и престати да то раде.

Фото: Пиксабеј

Међутим, није извесна наука да се сваких седам година коса обнавља, јер ће на крају на њу утицати спољашњи и унутрашњи фактори, као што су дужина косе и генетика.

Али као и обично, постоје трикови за пркошење генетици и побољшање раста.

Прочитајте још: Шта значи ако САЊАТЕ РИБУ? Ако покушавате да затрдуните, то вам је ЈАСНА ПОРУКА

Хидратација, исхрана, фактори животне средине су кључни фактори када је у питању подстицање раста . Такође би требало да се најбоље бринете о својој коси избегавајући прекомерну употребу гвожђа и агресивних производа.

Важно је да научите да негујете и волите своју косу, јер би за седам година могли да је имате потпуно другачију.

ПРАТИТЕ НАС НА ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas