Oglas
· · Komentari: 0

Da li je tačno da se kosa menja svakih sedam godina? Evo šta kaže nauka

Istina je da kosa ima svoj ciklus i da se obnavlja nakon odbređenog broja godina

1653675534_karl-hedin-1LX5ecH-Uzw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Ponekad se osećamo kao da imamo metlu umesto kose, dok već naredne nedelje imamo spektakularnu kosu. Iako je jasno da se (kao i sve ostalo) izgled može poboljšati uz pomoć proizvoda, istina je da kosa ima svoj ciklus regeneracije.

Kažu da se kosa obnavlja svakih sedam godina – pa smo odlučili da dođemo do korena i otkrijemo sve detalje i nijanse.

Za početak, jasno je da sa sedam godina ne gubimo i ne obnavljamo svaku dlaku. Prema triholozima (stručnjacima za kosu) „kosa ima tendenciju da se često obnavlja. Nova kosa obično traje oko jedne do tri godine. Onda otpadne i izaći će nova koji će trajati otprilike isto toliko vremena.”

Odakle dolazi sedmogodišnja teorija?

Objašnjenje je jednostavnije nego što mislite. Svaka kosa radi ovu zamenu sopstvenim tempom, a pošto imamo milione, potrebno je oko sedam godina da se cela kosa obnovila.

A da bi se to dogodilo, sigurno ste primetili da kosa ne samo da opada već se i proređuje .

Pročitajte još: Pet jednostavnih PLETENICA sa raspuštenom kosom: Sa OVIM frizurama nećete ostati neprimećeni (FOTO)

Kada se kosa potpuno razvije, biće gušća, dok su dlačice koje će opasti finije, zbog čega se volumen vaše kose menja.

Pa, prva stvar koju moramo razumeti je da je rast kose složen proces i da zavisi od samih folikula. 85% naše kose stalno raste (raste oko 1 centimetar svakog meseca), ostalih 15% je zrela kosa, koja je prestala da raste i pre ili kasnije će opasti.

Dakle , umeren dnevni gubitak kose ne mora da nas brine, jer ako opadne iz korena, izrasće nova kosa. Čak i triholozi kažu da je normalan gubitak stotinu vlasi dnevno. Još jedan faktor koji moramo uzeti u obzir je starost, jer kako starimo, folikuli se smanjuju, degenerišu i proizvode sve sitnije i manje dlake, do tačke u kojoj mogu čak i prestati da to rade.

Foto: Piksabej

Međutim, nije izvesna nauka da se svakih sedam godina kosa obnavlja, jer će na kraju na nju uticati spoljašnji i unutrašnji faktori, kao što su dužina kose i genetika.

Ali kao i obično, postoje trikovi za prkošenje genetici i poboljšanje rasta.

Pročitajte još: Šta znači ako SANJATE RIBU? Ako pokušavate da zatrdunite, to vam je JASNA PORUKA

Hidratacija, ishrana, faktori životne sredine su ključni faktori kada je u pitanju podsticanje rasta . Takođe bi trebalo da se najbolje brinete o svojoj kosi izbegavajući prekomernu upotrebu gvožđa i agresivnih proizvoda.

Važno je da naučite da negujete i volite svoju kosu, jer bi za sedam godina mogli da je imate potpuno drugačiju.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas