· · Коментари: 0

Да ли вам је јача ЛЕВА или ДЕСНА СТРАНА МОЗГА? Научници открили ТРИК како то можете да утврдите

Људском мозгу је потребно мање енергије од сијалице, али може да уради изванредне ствари

1648721539_brain-g2e45547f3_1280.jpg
Фото: Пиксабеј

Мозак делегира задатке преко две хемисфере, десне и леве.  Опште је познато да је десна страна мозга креативна, док је лева више техничка.

Многи претпостављају да је једна страна доминантнија у зависности од особе - слично руковању.

Развијене су оптичке илузије и тестови личности за идентификацију снага и слабости које могу указивати на доминантну хемисферу особе.

Проверите у чему сте бољи

Иако је најједноставнији начин да процените да ли сте десног или левог мозга јесте да утврдите да ли су математика и наука лакше од уметничких подухвата или обрнуто.

Прочитајте још: Шта је МОЖДАНА МАГЛА и како да откријете да ли је имате? Постоји неколико кључних симптома

Роџер Спери, чувени неуронаучник, био је пионир теорије подељеног мозга. Његов рад настао је из операција које су рађене на пацијентима са неподношљивом епилепсијом.

Математика је дубоко креативан подухват поред тога што је логичан

Corpus callosum сегмент мозга који повезује две хемисфере, уклоњен је пацијентима и постала је очигледна специјализација сваке стране. Спери је добио Нобелову награду за своје откриће.

И математика је креативна

Многи оспоравају теорију по којој је једна страна јача и тврде да су више испреплетане. Истраживачи који подржавају ову теорију тврде да се мозак ослања на доприносе са обе стране мозга за креативне подухвате попут уметности и прорачунске напоре попут математике.

Британика пише „математика је дубоко креативан подухват поред тога што је логичан... Исто тако, уметничка креативност није само необуздана емоција“.

Иако је спорна, теорија је корисна за самоанализу и идентификацију. Људски мозак је најкомпликованији орган у најсложенијем познатом организму.

Иако неке особине могу бити израженије код различитих људи, најбоље је да будете у складу и са логичком и са креативном страном мозга.

БОНУС ВИДЕО: 

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.