Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Шта је МОЖДАНА МАГЛА и како да откријете да ли је имате? Постоји неколико кључних симптома

Магла мозга заправо није медицинско стање, већ термин који се користи за описивање осећаја менталне тромости и нејасноће. То може бити симптом других здравствених стања

1648645736_headache-ge64ac17af_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Магла мозга се појављује као недостатак менталне јасноће; то може утицати на вашу способност фокусирања и отежати вам памћење ствари, каже Сабрина Романоф , психолог, професор и клинички психолог из Њујорка.

Узроци мождане магле

Бројни фактори и здравствени услови могу изазвати маглу у мозгу, укључујући:

  • Недостатак сна
  • Повећан ниво стреса
  • Депресија
  • деменција
  • Перименопауза
  • Лекови
  • Хормонска стања, као што су поремећаји штитне жлезде
  • Хронична здравствена стања, као што је мултипла склероза
  • Недостаци хранљивих материја, као што је недостатак витамина Б12
  • Вирусне инфекције, као што су КОВИД-19 , САРС и Х1Н1 

Није неуобичајено да маглу у мозгу изазива комбинација два или три од ових фактора, јер они често иду руку под руку. 

Прочитајте још: ТЕХНИКА 5-4-3-2-1 СМИРУЈЕ У ТРЕНУТКУ: Проверен начин да се брзо отарасите стреса

На пример, депресија може довести до недостатка сна или обрнуто. Слично томе, стрес може утицати на ваш сан и изазвати депресију. Перименопауза може бити праћена недостатком сна и депресијом.

Симптоми мождане магле

Ако имате маглу мозга, можда ћете имати потешкоћа са когнитивним функцијама , као што су:

  • Фокусирање на мисао или идеју
  • Подсећање на ствари
  • Мултитаскинг
  • Праћење разговора
  • Обраћање пажњу на окружење

Магла мозга такође може изазвати симптоме као што су главобоља и ментална исцрпљеност.

Савети и трикови за смањење мождане магле

Ово су неки кораци које можете предузети да бисте смањили маглу у мозгу:

Довољно спавајте: Сан је важан за ваш мозак и тело како би очистили нездраве токсине који могу допринети замагљивању мозга. Покушајте да се придржавате фиксног распореда спавања и постарајте се да спавате седам до девет сати сваке ноћи. Избегавајте коришћење електронских уређаја као што су мобилни, лаптоп или телевизор пре него што одете на спавање.

Када треба отићи код лекара
Многи људи могу доживети повремене нападе магле у мозгу ако нису добро спавали или ако су алергични и узели су антихистаминике, на пример. Међутим, нека здравствена стања могу изазвати упорну маглу мозга.  Разговарајте о својим симптомима са здравственим радницима, можда ће моћи да одреде шта узрокује маглу у мозгу и да у складу са тим предложе план лечења.

Пробајте нове ствари: Нека ваш ум буде укључен у ментално стимулативне активности и потрудите се да испробате нове ствари. На пример, идите другим путем до посла, покушајте са другачијим приступом задатку који редовно обављате или слушајте другу музику. Ово може помоћи у повећању производње хемикалије у мозгу зване норепинефрин , која стимулише мозак.

Избегавајте обављање више задатака: Мултитаскинг вам може одузети енергију и смањити продуктивност, посебно ако покушавате да радите две активности које захтевају свесно размишљање. Уместо тога, покушајте да се фокусирате на једну по једну ствар.

Радите на свом памћењу: Ако сте склони заборављању ствари, покушајте да користите различите трикове да побољшате своје памћење. На пример, риме, мнемотехника или визуелни или вербални знаци могу вам помоћи да запамтите важне ствари. 

Правите менталне паузе: Направите неколико менталних пауза током дана, где не размишљате ни о чему и будите у тренутку. Можете затворити очи, прошетати или погледати кроз прозор.

Усредсредите пажњу: Ако вас омета више ствари или изгубите фокус, покушајте да успорите и усмерите сву пажњу на један задатак. Затим порадите на испуњавању тог задатка, ма колико мали. 
Останите друштвено активни: Учешће у друштвеним активностима може побољшати ваше расположење, памћење и когницију.

Прочитајте још: 9 навика људи са ПРИКРИВЕНОМ ДЕПРЕСИЈОМ - никад не бисте посумњали да нешто није у реду

Укључите се у дубоке мисли: Вежбајте свој ум тако што ћете сваки дан проводити мало времена дубоко размишљајући. На пример, ако сте прочитали чланак, проведите 10 минута размишљајући о садржају чланка.

Пробајте медитацију: медитација може помоћи у смањењу стреса и опуштању мозга и тела.
Редовно вежбајте: Физичка активност може побољшати ваше ментално здравље.

Придржавајте се здраве исхране: Здрава исхрана, као што је медитеранска дијета, може помоћи у памћењу, спознаји и здрављу мозга. 

Избегавајте алкохол и дроге: Ове супстанце могу оштетити ваша чула и негативно утицати на ваш мозак .

БОНУС ВИДЕО:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas