· · Komentari: 0

Da li vam je jača LEVA ili DESNA STRANA MOZGA? Naučnici otkrili TRIK kako to možete da utvrdite

LJudskom mozgu je potrebno manje energije od sijalice, ali može da uradi izvanredne stvari

1648721539_brain-g2e45547f3_1280.jpg
Foto: Piksabej

Mozak delegira zadatke preko dve hemisfere, desne i leve.  Opšte je poznato da je desna strana mozga kreativna, dok je leva više tehnička.

Mnogi pretpostavljaju da je jedna strana dominantnija u zavisnosti od osobe - slično rukovanju.

Razvijene su optičke iluzije i testovi ličnosti za identifikaciju snaga i slabosti koje mogu ukazivati na dominantnu hemisferu osobe.

Proverite u čemu ste bolji

Iako je najjednostavniji način da procenite da li ste desnog ili levog mozga jeste da utvrdite da li su matematika i nauka lakše od umetničkih poduhvata ili obrnuto.

Pročitajte još: Šta je MOŽDANA MAGLA i kako da otkrijete da li je imate? Postoji nekoliko ključnih simptoma

Rodžer Speri, čuveni neuronaučnik, bio je pionir teorije podeljenog mozga. NJegov rad nastao je iz operacija koje su rađene na pacijentima sa nepodnošljivom epilepsijom.

Matematika je duboko kreativan poduhvat pored toga što je logičan

Corpus callosum segment mozga koji povezuje dve hemisfere, uklonjen je pacijentima i postala je očigledna specijalizacija svake strane. Speri je dobio Nobelovu nagradu za svoje otkriće.

I matematika je kreativna

Mnogi osporavaju teoriju po kojoj je jedna strana jača i tvrde da su više isprepletane. Istraživači koji podržavaju ovu teoriju tvrde da se mozak oslanja na doprinose sa obe strane mozga za kreativne poduhvate poput umetnosti i proračunske napore poput matematike.

Britanika piše „matematika je duboko kreativan poduhvat pored toga što je logičan... Isto tako, umetnička kreativnost nije samo neobuzdana emocija“.

Iako je sporna, teorija je korisna za samoanalizu i identifikaciju. LJudski mozak je najkomplikovaniji organ u najsloženijem poznatom organizmu.

Iako neke osobine mogu biti izraženije kod različitih ljudi, najbolje je da budete u skladu i sa logičkom i sa kreativnom stranom mozga.

BONUS VIDEO: 

 
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.