Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САЗНАЊЕ

Да ли ружна и лепа сећања могу да се избришу? Научници на корак до одговора

Како би изменили или чак елиминисали трауматско сец́ање, научници су користили поступак условљавања у ком је сигнал индиректно повезан са трауматским догађајем.

1618995195_Depositphotos_243470292_s-2019.jpg
Фото: Депоситпхотос
Oglas

Лоша и ружна сећања муче многе, а код неких доводе и до озбиљних поремећаја. Научници су сада на корак од сазнања да ли таква сећања могу да се измене или чак потпуно избришу.

Прочитајте још: Тетрафобија је страх од броја 4, а ОВАЈ народ га се смртно плаши

Процедуре које користе психијатри како би индиректно поново активирали трауматске епизоде код пацијената могу представљати „прозор“ кроз који лоша и ружна сећања могу да буду измењена или чак потпуно избрисана, наводи научна студија коју су предводили истраживачи са Универзитета Тексас АМ.

Тако на пример ратни ветерани који пате од посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП) могу током терапије бити питани да се присете посебних спољних стимуланаса, као што су бљесци светла или јаки звуци, који су повезани и окидачи су сећања на трауме.

Прочитајте још: КАКО СЕ ПИШЕ: Спојено или одвојено, на пример или например, замало или за мало?

Идеја ове методе је да провоцира сећање без наношења додатне патње пацијенту, како би кроз терапије излагања ублажила реакције страха.

- Главни изазов је то што, када се изводе сличне процедуре, сећање на оригиналну трауму није избрисано. Увек је ту и може да се поново појави, што изазива поновну манифестацију ПТСП и да људи поново осећају страх - рекао је Стивен Марен, професор психологије и неурологије на том универзитету.

Како би изменили или чак елиминисали трауматско сећање, научници су користили поступак условљавања у ком је сигнал индиректно повезан са трауматским догађајем. Када је исти сигнал примењен касније, он индиректно реактивира сећање на догађај и повећава активност у хипокампусу, делу мозга важном за меморију, наводе научници.

Прочитајте још: Једна земља има највише ВРЕМЕНСКИХ ЗОНА НА СВЕТУ, а није Русија

Они наводе да поновно активирање трауматског сећања кроз излагање индиректним окидачима, може да га измени и ублажи. Сада намеравају да прошире своју студију како би кроз ову технику оно могло да буде потпуно избрисано.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas