· · Komentari: 0
svet

Jedna zemlja ima najviše VREMENSKIH ZONA NA SVETU, a nije Rusija

Sistem vremenskih zona nije tako star kao što možda mislite. NJih je osmislio Kanađanin Sanford Fleming zbog potrebe železničkih kompanija da imaju isto lokalno vreme između železničkih stanica.

1618912788_Depositphotos_30094505_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Fleing je model predložio 1878. a vremenske zone su prvi put primenjene 18. novembra 1883. godine kada su železnice SAD i Kanade uvele četiri standardne kontinentalne vremenske zone Severne Amerike. Tako je ukinuta zbrka koja je godinama vladala zbog bezbroj lokalnih vremena koje su, međusobno udaljene stanice, koristile.

Pročitajte još: Nesigurnost i autodestruktivnost pratili su je u stopu: Poznatu "princezu Holivuda" muškarci su zlostavljali, ona je spas tražila u alkoholu, a umrla je od "misteriozne bolesti"

Svetsko uvođenje vremenskih zona nastupilo je sledeće godine.

Kraljevina Srbija bila peta po redu država u svetu koja je 1884. usvojila međunarodni sistem zonalnog vremena.

Na svetu danas postoje 24 vremenske zone. Jedna zemlja može da ima više njih, a one nisu savršeno ravne jer negde ne idu po meridijanima već prate granice država.

Pročitajte još: Suprug nakon 20 godina saznao ženinu tajnu: Ovo je razlog zbog kog je skrivala istinu

Koja država ima najviše vremenskih zona?

Površinski velike države često se prostiru u više vremenskih zona. Od ovoga ima izuzetaka. Kina je cela u jednoj vremenskoj zoni. Ovo stvara velika odstupanja u odnosu na “realno vreme” - ono prema položaju Sunca. Na primer, na krajnjem zapadu Kine sunce je u zenitu u 15:00 sati, a na krajnjem istoku u 11:00 sati.

Sa druge strane, jedna evropska država može se pohvaliti činjenicom da ima najviše vremenskih zona na svetu iako po površini nije prevelika. U pitanju je - Francuska koja ima 12 vremenskih zona!

Druge dve na listi su, očekivano, SAD i Rusija, koje obe imaju po jedanaest - Rusija zbog svoje ogromne teritorije, a SAD takođe zbog nekoliko prekomorskih teritorija.

Kako je to moguće?

Reč je zapravo o ostatku iz starih, kolonijalnih vremena. Današnja Francuska nalazi se, kao i ostatak srednje Evrope, u zoni srednjeevropskog vremena (CET). Međutim, titulu joj je doneo veliki broj bivših kolonija, danas francuskih prekomorskih teritorija koje se prostiru širom sveta - od istoka pa do zapada.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.