Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Да ли сте се икада запитали зашто Грци фарбају своје куће у бело и плаво? Разлог је веома практичан

Ово је разлог због кога су грчке луће најчешће бело-плаве боје

1661533988_church-g5328dc0c2_1920.jpg
Фото: пиxабаy
Oglas

Карактеристичне куће у белим и плавим бојама заштитни су знак грчких дестинација као што су Миконос и Санторини. Само поглед на фотографије с архитектуром у бојама грчке заставе тера нас да пожелимо да уживамо у лепим плажама и медитеранској кухињи, али знате ли шта карактеристичне боје ведрог неба и мора симболизују?

Боје грчких острвских кућа настале су из практичних разлога. Камен доступан на местима као што су Миконос, Парос и Наксос имао је један недостатак – тамнију, земљану боју која је привлачила сунце и живот у кућама чинила неиздрживим због високих температура, пише Пункуфер.

Како би се расхладили, Грци су обојили камен у бело, а након што се таква метода показала успешном, с временом је постала део традиције.

У архитектуру се средином 20. века уплела и болест. Како би се спречило ширење колере, грчке власти затражиле су кречење кућа кречом, који служи и као дезинфицијенс.

Фото: Пеxелс

Баш као и бела боја – и плава има своје “зашто и зато”.

Грчки рибари и поморци фарбали су врата и прозоре бојом која им је остала од бојења брода, а плава је због свог састава била најдоступнија.

Карактеристична плава боја која се користила за бродове и домове на грчким острвима била је направљена од мешавине кречњака и средства за чишћење “лоулаки”, једне врсте плавог талка која је већини била лако доступна код куће. Стога им је плаву боју било врло једноставно направити.

Прочитајте још: Најлепше ПЛЕМЕ на свету се зове ХИМБА: Жене се купају у диму, сматрају да деца бирају родитеље и причају са прецима (ФОТО)

Лепе боје кућа на грчким острвима престале су да буду само практичне и пожељне и постале су обвезне током шездесетих година прошлог века. Актуелни режим сматрао је како ће препознатљиве боје подстаћи патриотизам и национализам, а ускоро је и донет закон којим се налаже фарбање кућа на грчким острвима у плаво и бело.

Иако су данас прописи блажи, боје грчких острва привлаче туристе, па се традиција и због тога наставила. Лутајући Кикладима, посетиоци могу да пронађу домове с изворним камењем у боји земље или мало другачијим бојама. Међутим, плава и бела још увек доминирају грчким острвима, по којима су познати широм света.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas