Oglas
· · Komentari: 0

Da li ste se ikada zapitali zašto Grci farbaju svoje kuće u belo i plavo? Razlog je veoma praktičan

Ovo je razlog zbog koga su grčke luće najčešće belo-plave boje

1661533988_church-g5328dc0c2_1920.jpg
Foto: pixabay
Oglas

Karakteristične kuće u belim i plavim bojama zaštitni su znak grčkih destinacija kao što su Mikonos i Santorini. Samo pogled na fotografije s arhitekturom u bojama grčke zastave tera nas da poželimo da uživamo u lepim plažama i mediteranskoj kuhinji, ali znate li šta karakteristične boje vedrog neba i mora simbolizuju?

Boje grčkih ostrvskih kuća nastale su iz praktičnih razloga. Kamen dostupan na mestima kao što su Mikonos, Paros i Naksos imao je jedan nedostatak – tamniju, zemljanu boju koja je privlačila sunce i život u kućama činila neizdrživim zbog visokih temperatura, piše Punkufer.

Kako bi se rashladili, Grci su obojili kamen u belo, a nakon što se takva metoda pokazala uspešnom, s vremenom je postala deo tradicije.

U arhitekturu se sredinom 20. veka uplela i bolest. Kako bi se sprečilo širenje kolere, grčke vlasti zatražile su krečenje kuća krečom, koji služi i kao dezinficijens.

Foto: Pexels

Baš kao i bela boja – i plava ima svoje “zašto i zato”.

Grčki ribari i pomorci farbali su vrata i prozore bojom koja im je ostala od bojenja broda, a plava je zbog svog sastava bila najdostupnija.

Karakteristična plava boja koja se koristila za brodove i domove na grčkim ostrvima bila je napravljena od mešavine krečnjaka i sredstva za čišćenje “loulaki”, jedne vrste plavog talka koja je većini bila lako dostupna kod kuće. Stoga im je plavu boju bilo vrlo jednostavno napraviti.

Pročitajte još: Najlepše PLEME na svetu se zove HIMBA: Žene se kupaju u dimu, smatraju da deca biraju roditelje i pričaju sa precima (FOTO)

Lepe boje kuća na grčkim ostrvima prestale su da budu samo praktične i poželjne i postale su obvezne tokom šezdesetih godina prošlog veka. Aktuelni režim smatrao je kako će prepoznatljive boje podstaći patriotizam i nacionalizam, a uskoro je i donet zakon kojim se nalaže farbanje kuća na grčkim ostrvima u plavo i belo.

Iako su danas propisi blaži, boje grčkih ostrva privlače turiste, pa se tradicija i zbog toga nastavila. Lutajući Kikladima, posetioci mogu da pronađu domove s izvornim kamenjem u boji zemlje ili malo drugačijim bojama. Međutim, plava i bela još uvek dominiraju grčkim ostrvima, po kojima su poznati širom sveta.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas