Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДОБРИЧИНЕ

Да ли знате како је БЕРНАНДИНАЦ добио име? У имену му стоји "СВЕТИ" и то са добрим разлогом! (ФОТО)

Бернардинац (енг: Ст. Бернард) је раса пса пореклом из Швајцарске, првобитно одгајаних за спасавање. Први пут се помиње у 17. веку, под именима Саинт Бернард дог, свети пас, алпски мастиф и пас Бери

1638267201_shutterstock_1713912484.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Бернандици су једни од најпрепознатљивијих раса паса у целом свету. Дундасти, са жуто-пелим крзном, љупким погледом и често са чутуром око врата, виђали сте их свуда. Воле их у филмовима, рекламама и то не без разлога. 

Важе за тихе и поуздане псе, а њихово "свето" име даје потврду њиховој доброј нарави. Али, да сте се некад запитали по коме су бернандинци добили име?

Пас Свети Бернард

Свети Бернарди су узгајани да спасавају људе у Великом пролазу Сент Бернард који се налази у швајцарским Алпима, а живели су у хоспицију за путнике названом по италијанском монаху Бернарду од Ментона.

Прочитајте још: Зашто се каже "УСТАТИ НА ЛЕВУ НОГУ"? Изрека настала пре много векова из ЗАНИМЉИВОГ РАЗЛОГА

Фото: Пиксабеј

Постоји најмање један забележени пример да један од ових паса носи мало буре ракије око врата да би их дао жртвама лавине како би им помогло да се загреју док су чекали да буду спашени, а ова дивна слика се често појављивала у њиховим портретима на телевизији и у филмовима.

Ко је Бернард од Ментона?

Бернхард или Бернард од Ментона, познат и као Бернард од Аосте рођен је у Новари, 28. маја 1007 или 1008. године, а преминуо је 15. јуна 1081, 1085 или 1086. године. Био је бенедиктински редовник који се данас слави као католички светац.

Фото: Пиксабеј

Познат по настојању да покрсти становништво Алпа, које се, међу посљедњима на западу Европе, држало старих паганских обичаја. Најпознатији је постао захваљујући подизању хоспиција који је пружао уточиште ходочасницима на путу за Рим. 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas