Oglas
· · Komentari: 0
ZANIMLJIVOSTI

Dobrodošli u Argleton - mesto koji NE POSTOJI! Fantomsko selo koje se pojavljuje na Gugl mapi postaje sve veća MISTERIJA! (VIDEO)

Ako ste koristili Gugl mape i pokušali da odete u Argleton, naišli biste na praznu livadu. O čemu se zapravo radi?

1622120196_Argleton-grad-koji-ne-postoji.jpg
FOTO: Piksabej
Oglas

Svetske oči bile su uprte 2009. godine u malo selo zvano Argleton, tik pored puta A59 u blizini Ormskirka kod Lankašira. Poslate su snimateljske ekipe. „Argleton“ brzo postaje popularni hešteg na Tviter-u. Govori se čak i o mogućnostima prodaje robe.

LJubitelji teorija zavere misle da je reč o "zamci" koju su autori mape ostavili, kako bi lako uhvatili svakoga ko pokuša da kopira mapu.

Šta se krije iza ovolikog interesovanja za Argleton?

Razlog je jednostavan: Argleton zapravo ne postoji. To je fantomsko selo koje se pojavljuje na Google mapama. Na mreži možete pretraživati lokalnu vremensku prognozu Argletona, cene imovine ili broj lokalnog vodoinstalatera, ali u stvarnosti koordinate sela upućuju na prazno polje. Međutim, na samo nekoliko stotina metara udaljenosti postoji pravo selo Aughton. Da li je ovo slučaj jednostavne pravopisne greške kartografa? Ili je Argleton dokaz da se dogodilo nešto u stilu zavere u ovom okrugu? Oglašivač Ormskirk i Skelmersdale već su postavili pitanje da li misterija Argletona može ukazivati na prisustvo „bermudskog trougla zapadnog Lankašira.

Pročitajte još: Ovo je NAJSKUPLJI SLADOLED na svetu: Od cene i sastojaka će vam se zavrteti u glavi! (FOTO/VIDEO)

Prvi koji je primetio "grešku"

Čovek koji je prvobitno primetio Argleton na Google mapama ima nešto racionalniji stav. Mike Nolan radi kao šef veb usluga na Univerzitetu Edge Hill u Ormskirku i on je na svom blogu 2008. godine objavio tekst o tome kako je primetio anomaliju.

- Odrastao sam u tom području i jednog dana na mapi primetio da stoji „ Argleton “, kaže on.

- Ali to je samo poljoprivredno polje blizu seoske kuće i igrališta. Mislim da pešačka staza ide preko polja, ali to je sve. Ime" Argleton" je slično" Aughton ". Možda je neko pogrešio kada je uneo ime? 

Pročitajte još: Ako nazdravljate VODOM, pravite VELIKU GREŠKU: Evo šta ste time poželeli svojim gostima!

Moguća objašnjenja

To je prihvatljivo objašnjenje, i ono koje podržava profesor Dani Dorling, predsednik Društva kartografa: "Kladim se da je ovo nevina greška. Drugim rečima, nije namerno umetnuto da bi se uhvatilo neko ko krši autorska prava na mapi, kao što neki kažu. Ali suština je da mi ne znamo šta kompanije za mapiranje rade kako bi zaštitile svoje mape ili sakrile tajne lokacije, kao što su neke to obavezne da urade."

Bilo kako bilo, meštani Lankšira su brzo iskoristili ovu grešku i počeli su da reklamiraju seoski turizam u Argletonu, kao i da prodaju majice "Bio sam u Argletonu i sve što sam dobio je ova majica" ili "Argleton je pravo mesto za ljubavnike".

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU  

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas