Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ПРАВОСЛАВНИ КАЛЕНДАР

Данас је Дан државности, а честита нам и Гугл! На СРЕТЕЊЕ се предсказује време, али се верује и у друге обичаје

Овај празник установљен је у сећање на тренутак када је Богородица, први пут у храм увела новорођеног Исуса, где га је дочекао Симеон Богоносац.

1613174865_sretenje2.jpg
Фото: СПЦ
Oglas

Данас славимо Сретење Господње, велики хришћански верски празник, који се слави увек 40. дана по Божићу. Овај празник установљен је у сећање на тренутак када је Богородица, први пут у храм увела новорођеног Исуса, где га је дочекао Симеон Богоносац.   

Сретење је празник од суштинске важности за хришћанство и његово значење указује на први сусрет Спаситеља са људима

Први сусрет Бога и човека под сводовима јерусалимског храма и сретење новорођеног Месије кога је у наручје примио праведни старац, познат као свети Симеон Богоносац, слави се увек четрдесетог дана по Божићу. 

Прочитајте још: Уран у Бику доноси финансијски ЗЕМЉОТРЕС: Да ли треба улагати у злато и КРИПТОВАЛУТЕ?

Предање даље каже да су фарисеји обавестили цара Ирода о догађају у јерусламском храму. Уверен да је то нови цар кога су најавили пророци са Истока, Ирод је наредио да убију Исуса.

Међутим, према упутству Анђела Божјег, божанска породица је већ била на путу за Мисир.

Народно веровање

Постоји веровање да се на Сретење срећу зима и лето. Ако на Сретење осване сунчан дан, а медведи уплашени од сопствене сенке врате се у зимски сан, верује се да ће зима потрајати још шест недеља.  Један од обичаја је и да се на Сретење Господње обавезно пале свеће, јер се верује да пламен свеће кућу штити од грома и других несрећа, али и да има чаробну моћ.

Прочитајте још: Астролог Тања Вељковић је предвидела све што се десило у САД: Каже да нас тек чека СПЕКТАКЛ и открива КАДА!

Подизање Првог српског устанка сматра се темељем нове српске државности и почетка оснивања модерне српске државе
Слични обичаји у Европи
Сличан обичај је постојао и другде у Европи, у немачким земљама је укључивао јазавца. Од немачких досељеника у Пенсилванији потиче Дан мрмота у вароши Панксатони. само што је датум 2. фебруар, што је Сретење по новом календару, а животиња је мрмот.

Најзанимљивије од сретењских веровања јесте да младе девојке треба да пазе данас кога ће прво ујутру срести, јер ће им младожења баш такав бити по изгледу и карактеру.

Слава Сретења веома је честа у српском народу, који за овај празник везује своју традицију и обичаје. Пре Другог светског рата ово је била слава Удружења четника

Дан државности

Подизање Првог српског устанка сматра се темељем нове српске државности и почетка оснивања модерне српске државе. Одлука о подизању устанка против османлијске власти донета је на Сретење 1804. у Орашцу.

Прочитајте још: Астролог Милан Шашић подсећа да Венера доноси пословне успехе и ФАТАЛНЕ љубави ОВИМ знацима

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је проглашен и први устав кнежевине Србије, познат као Сретењски устав, а Србија на овај дан слави Дан државности. Сретењски устав је написао Димитрије Давидовић, политичар, дипломата и новинар. Устав је био исувише либералан за време у којем је настао па је био на снази свега два месеца, а његов творац се нашао у немилости Кнеза Милоша.

Иначе, прослављање овог дана као државног празника није тековина нашег доба јер се Сретење, односно дан почетка Првог српског устанка славило и раније, све до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. 

Гугл је данас променио своје боје, па је истакао српску заставу. Тиме исказјући поштованје данашњем Дану државности у Србији.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУК

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas