Oglas
· · Komentari: 0
PRAVOSLAVNI KALENDAR

Danas je Dan državnosti, a čestita nam i Gugl! Na SRETENJE se predskazuje vreme, ali se veruje i u druge običaje

Ovaj praznik ustanovljen je u sećanje na trenutak kada je Bogorodica, prvi put u hram uvela novorođenog Isusa, gde ga je dočekao Simeon Bogonosac.

1613174865_sretenje2.jpg
Foto: SPC
Oglas

Danas slavimo Sretenje Gospodnje, veliki hrišćanski verski praznik, koji se slavi uvek 40. dana po Božiću. Ovaj praznik ustanovljen je u sećanje na trenutak kada je Bogorodica, prvi put u hram uvela novorođenog Isusa, gde ga je dočekao Simeon Bogonosac.   

Sretenje je praznik od suštinske važnosti za hrišćanstvo i njegovo značenje ukazuje na prvi susret Spasitelja sa ljudima

Prvi susret Boga i čoveka pod svodovima jerusalimskog hrama i sretenje novorođenog Mesije koga je u naručje primio pravedni starac, poznat kao sveti Simeon Bogonosac, slavi se uvek četrdesetog dana po Božiću. 

Pročitajte još: Uran u Biku donosi finansijski ZEMLJOTRES: Da li treba ulagati u zlato i KRIPTOVALUTE?

Predanje dalje kaže da su fariseji obavestili cara Iroda o događaju u jeruslamskom hramu. Uveren da je to novi car koga su najavili proroci sa Istoka, Irod je naredio da ubiju Isusa.

Međutim, prema uputstvu Anđela Božjeg, božanska porodica je već bila na putu za Misir.

Narodno verovanje

Postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Ako na Sretenje osvane sunčan dan, a medvedi uplašeni od sopstvene senke vrate se u zimski san, veruje se da će zima potrajati još šest nedelja.  Jedan od običaja je i da se na Sretenje Gospodnje obavezno pale sveće, jer se veruje da plamen sveće kuću štiti od groma i drugih nesreća, ali i da ima čarobnu moć.

Pročitajte još: Astrolog Tanja Veljković je predvidela sve što se desilo u SAD: Kaže da nas tek čeka SPEKTAKL i otkriva KADA!

Podizanje Prvog srpskog ustanka smatra se temeljem nove srpske državnosti i početka osnivanja moderne srpske države
Slični običaji u Evropi
Sličan običaj je postojao i drugde u Evropi, u nemačkim zemljama je uključivao jazavca. Od nemačkih doseljenika u Pensilvaniji potiče Dan mrmota u varoši Panksatoni. samo što je datum 2. februar, što je Sretenje po novom kalendaru, a životinja je mrmot.

Najzanimljivije od sretenjskih verovanja jeste da mlade devojke treba da paze danas koga će prvo ujutru sresti, jer će im mladoženja baš takav biti po izgledu i karakteru.

Slava Sretenja veoma je česta u srpskom narodu, koji za ovaj praznik vezuje svoju tradiciju i običaje. Pre Drugog svetskog rata ovo je bila slava Udruženja četnika

Dan državnosti

Podizanje Prvog srpskog ustanka smatra se temeljem nove srpske državnosti i početka osnivanja moderne srpske države. Odluka o podizanju ustanka protiv osmanlijske vlasti doneta je na Sretenje 1804. u Orašcu.

Pročitajte još: Astrolog Milan Šašić podseća da Venera donosi poslovne uspehe i FATALNE ljubavi OVIM znacima

Na Sretenje 1835. godine u Kragujevcu je proglašen i prvi ustav kneževine Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, a Srbija na ovaj dan slavi Dan državnosti. Sretenjski ustav je napisao Dimitrije Davidović, političar, diplomata i novinar. Ustav je bio isuviše liberalan za vreme u kojem je nastao pa je bio na snazi svega dva meseca, a njegov tvorac se našao u nemilosti Kneza Miloša.

Inače, proslavljanje ovog dana kao državnog praznika nije tekovina našeg doba jer se Sretenje, odnosno dan početka Prvog srpskog ustanka slavilo i ranije, sve do nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. 

Gugl je danas promenio svoje boje, pa je istakao srpsku zastavu. Time iskazjući poštovanje današnjem Danu državnosti u Srbiji.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas